De eerste eurotoppen zijn dus in 2008 en 2010. Daarna barsten ze echt los, zoals is te zien in onderstaand overzicht.
Maart 2011 Het tijdelijke reddingsfonds wordt uitgebreid van 240 naar 440 miljard euro. Er worden plannen gemaakt voor het oprichten van het ESM. Daar zouden dan alle voorlopige reddingsfondsen in opgaan.
Juli 2011 Griekenland krijgt een nieuwe lening van 109 miljard euro.
Oktober 2011 Sarkozy en Merkel vinden dat er een "allesomvattend en ambitieus" pakket aan maatregelen moet komen. Daarop wordt besloten het ESM te verhogen tot 1 biljoen euro. De banken schelden bovendien de helft van alle Griekse schulden kwijt. Ook wordt de functie van voorzitter verkiesbaar. Tot die tijd zal Van Rompuy de vergaderingen voorzitten.
December 2011 Premier Cameron verzet zich tegen strengere begrotingsregels. De andere landen maken vervolgens begrotings-afspraken zonder Groot-Brittannië.
Januari 2012 Het bedrag van het ESM wordt bijgesteld tot 500 miljard. Wederom worden striktere begrotingsregels opgelegd.
Maart 2012 Een nieuw verdrag, ‘het fiscale compact’ wordt getekend om te voorkomen dat landen schulden opstapelen. Van Rompuy wordt verkozen als vaste voorzitter.
Juni 2012 Onder druk van de Italiaanse president Monti ("Ik blijf desnoods tot zondagnacht in Brussel") komt er een nieuw akkoord. Hierin staat dat ook banken aanspraak kunnen maken op het ESM. Financiële markten reageren enthousiast en de euro is voorlopig veilig.
Maart 2013 Akkoord over meerjarenbegroting 2014-2020. Rutte is vooral blij met de één miljard korting die hij bedongen heeft voor het bedrag dat Nederland moet afstaan.