Belgisch islamexpert Montasser AlDe'emeh ziet zichzelf als een brug tussen geradicaliseerde moslims en de rest van de maatschappij.

Montasser AlDe'emeh (27) werd in een vluchtelingenkamp in Jordanië geboren nadat zijn Palestijnse ouders uit Israël waren gevlucht. In 1991 kwam het gezin naar België en Montasser vestigde zich uiteindelijk in Molenbeek. Hij raakte zelf tijdens zijn tienerjaren geradicaliseerd en was bereid om de wapens op te pakken en te gaan vechten voor moslims in het Midden-Oosten. Na praten en lezen over de islam met anderen en een reis naar Auschwitz kwam Montasser op andere ideeën en besloot om te gaan studeren.

Na zijn studies politicologie en islamkunde opende hij in 2016 een centrum voor ondersteuning en deradicalisering van moslimjongeren en hun ouders in het beruchte Molenbeek (België). In dit centrum, genaamd 'De weg naar', wordt geprobeerd om via de dialoog radicalisering tegen te gaan en verzoening te bewerkstelligen. In het centrum probeert Montasser radicaliserende jongeren op een ander pad te brengen en ze te weerhouden om af te reizen naar Syrië of Irak.

Arrestaties

Montasser is tweemaal lastig gevallen door de Belgische politie en hij is ervan overtuigd dat hij in de gaten wordt gehouden door de Belgisch politie en anti-terreureenheden. In december 2015 werd Montasser aan de kant gezet tijdens het autorijden en onderzocht de politie zijn bezittingen. Montasser was geschokt door de respectloze behandeling van de Belgische politie en ging na de gebeurtenis direct naar VRT Nieuws om zijn verhaal te doen.
 

Kort daarna, in januari (2016), verbleef Montasser uren in een politiecel, omdat hij verdacht werd van het vervalsen van geschriften voor een jihadverdachte. Hij werd later onder voorwaarden vrijgelaten. Er is afgesproken dat hij niet met de media mag praten voordat de rechter een uitspraak heeft gedaan.

De Jihadkaravaan

Montasser verwerkte zijn expertise, kennis en ervaringen in het boek 'De Jihadkaravaan' uit 2015 die hij samen schreef met journalist Pieter Stockmans. Het boek gaat over de voedingsbodem voor moslim-extremisme en zit vol met verhalen over Montasser's eigen jeugd en hedendaagse verhalen van strijders in Syrië. In het boek wordt een verzoeningsprogramma aangekondigd, waar het centrum in Molenbeek deel van uit maakt.
 

‘Dit is ook mijn land. Ik hoor hier, en daarom wil ik helpen België te beschermen.’

Montasser AlDe'Emeh

Opleiding

Montasser AlDe'emeh studeerde politicologie en islam aan de Katholieke Universiteit in Leuven. Hij deed onderzoek naar islamitische radicalisering en ging voor zijn proefschrift naar Syrië. Hij was op bezoek bij strijders in Syrië en sprak onder andere met Europeanen die vrijwillig naar Syrië waren vertrokken. Hij studeerde verder aan de universiteit in Antwerpen en later aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar hij op dit moment zijn onderzoek voortzet.