Sociale netwerken en de cloud

Anoniem op het web surfen, zonder dat iemand meekijkt, is een utopie. In deze handleiding vele tips om toch zo privé mogelijk online te gaan.

Deze hele handleiding is erop gericht om zo anoniem mogelijk op internet te gaan. Dat staat haaks op een profiel aanmaken binnen een sociaal netwerk. Bestanden opslaan in de cloud, in plaats van op de eigen computer, is ook vragen om problemen als het uw doel is anoniem te blijven. Wat als u deze twee dingen toch wilt doen? Is de schade dan te beperken?

Decentraal en eigen data

Een belangrijk bezwaar van sociale netwerken als Facebook is dat u al uw gegevens aan Facebook geeft, die uw foto's, berichten en andere informatie op hun servers opslaat. Mocht iemand bij die gegevens willen, dan zijn al die gegevens dus heel handig op een centrale plek te vinden. Met een commercieel bedrijf als eigenaar die bijvoorbeeld door overheden gedwongen kan worden om die gegevens af te staan.

Alternatieven daarvoor zijn Diaspora en Movim, beiden in 2010 begonnen. Deze sociale netwerken zijn decentraal opgezet. Iedereen kan een pod beginnen. U meldt u dus niet centraal aan op één plek (zoals Facebook.com), maar op een specifieke lokale server. Het idee is dat u baas blijft over uw eigen gegevens, zelf bepaalt of u met uw eigen naam of een schuilnaam actief bent en doordat de broncode vrij toegankelijk is, kan iedereen bijdragen en zien hoe de sociale netwerken werken. Glassboard is een sociaal netwerk dat belooft al uw data versleutelt op te slaan en het nooit aan iemand te geven voor marketing doeleinden. Alternatieven die voor Twitter worden genoemd zijn Identi.ca en Twister.

Aangezien deze sociale netwerken geen eigendom zijn van een bedrijf is er geen centraal aanspreekpunt die omgekocht of gedwongen kan worden uw gegevens te overhandigen. Nadeel is wel dat er ook minder actief wordt nagejaagd dat zoveel mogelijk mensen lid worden van deze sociale netwerken. Daardoor zijn er niet zoveel mensen lid van Diaspora of Movim en dat maakt ze weer wat minder sociaal.

Bestanden in de cloud

Wie anoniem wil blijven en bestanden privé wil houden, doet er verstandig aan geen bestanden in de cloud op te slaan. U geeft bestanden daarmee feitelijk weg aan bedrijven als Dropbox, Google of Amazon. Een alternatief kan zijn om de bestanden lokaal te versleutelen en dan met encryptie en al in de cloud te zetten. Want handig is het wel: overal en altijd bij uw bestanden kunnen.

U kunt ook kiezen voor een dienst die privacy en encryptie aanbiedt. Dat zijn er veel en worden er steeds meer. Twee diensten die door verschillende partijen worden aangeraden zijn SpiderOak en Wuala. Kim Dotcom, voormalig eigenaar van MegaUpload, biedt nu de beveiligde dienst Mega aan om bestanden met encryptie in de cloud op te slaan. Bij de meeste van deze diensten krijgt u gratis een aantal gigabytes om mee te beginnen en moet u daarna per maand betalen voor de dienst.