De onthullingen van Snowden hebben bevestigd wat vele onafhankelijke computerexperts (ook wel hackers genoemd) allang wisten. Sterker nog, het is nog erger dan hun donkerste dromen. Honderd procent anoniem het internet op, is niet mogelijk. Geen prettig uitgangspunt voor een handleiding die u wil helpen om anoniem het internet te betreden. We zetten de mogelijkheden die er wel zijn op een rij. Bieden tips om verder te lezen. Aan u de opgave om die tips en tools uit te kiezen, die voor u van belang zijn.
Behoedzame handleiding
Volledig anoniem zijn op internet is een utopie. Met deze handleiding geven we een handreiking om toch zo anoniem mogelijk online te surfen.
Meer artikelen bij deze aflevering
Hoe anoniem en voor wie?
De tools die voor u nuttig zijn, hangen af van het doel dat u voor ogen heeft. Want hoe anoniem wilt u zijn? Mogen andere mensen geen bestanden van u lezen? Wilt u niet dat anderen weten wanneer en vanaf welke locatie u online bent? Moet uw e-mailadres en andere persoonlijke gegevens verborgen blijven? En voor wie moeten deze gegevens verborgen blijven: de overheid, kwaadwillende hackers of wellicht uw partner? De mate waarin u anoniem wilt blijven en voor wie, bepalen in grote mate wat zinvolle toepassingen en tips zijn.
Veel van de tips die we geven, zijn niet bedoeld voor beginnende computergebruikers. Sommige applicaties of toepassingen vergen een meer dan gemiddelde computerkennis. Bezint dus, eer ge begint. We willen niet dat uw computer niet meer werkt na het lezen van deze handleiding, dus voer geen tips uit, als u ook maar enigszins twijfelt aan hoe iets werkt. Raadpleeg een deskundige in uw omgeving, lees handleidingen waar naar we linken en zoek zelf nog meer informatie op datzelfde, onveilige internet.
Anonimiteit kent een prijs
Veel applicaties om uw computer mee te beveiligen, zijn niet heel gebruikersvriendelijk. Veiligheid staat vaak haaks op simpelheid. Vergelijk het met een huis beveiligen. Een hangslot, camera, dievenklemmen, ijzeren schuifbalk, digitaal slot, beveiligingscode en nog meer sloten op een deur maken het wellicht veilig, maar voor u goed en wel het huis binnen bent, duurt wel even. Beveiligen is ingewikkeld, tijdrovend en vergt een inspanning. Gratis diensten (zoals Gmail, Facebook en vele anderen) werken juist andersom: zeer gebruikersvriendelijk, maar daarvoor betaalt u met persoonlijke gegevens. Wie zichzelf in dat digitale landschap verborgen wil houden, moet dus bereid zijn te investeren.
Met deze uitvoerige waarschuwing op zak, beginnen we aan de handleiding. Want het is wel degelijk mogelijk om specifieke informatie voor bepaalde doelgroepen zo goed mogelijk verborgen te houden. In het eerste deel kijken we naar wat u kunt beveiligen aan het apparaat zelf, de fysieke computer en het besturingssysteem. Vervolgens nemen we de internetverbinding onder handen. In het derde deel kijken we hoe u informatie kunt versleutelen en zo min mogelijk digitale sporen achterlaat. In deel vier komen sociale netwerken en de cloud aan beurt. In het vijfde en laatste deel de smartphone.