Publicist en activist gelooft dat 'wij' zelf onze ergste vijand zijn als we niet in opstand komen.

Anke Domscheit-Berg (1968) beschrijft de wereld waar we momenteel in leven als één waar de grens tussen openbaar en privé steeds verder aan het vervagen is. Computers zijn overal en in staat om bijna alles te monitoren en te registreren dat we doen en laten. Wij, 'het volk', maken vol overgave gebruik van dit systeem: we liken, we delen en consumeren op grote schaal. Tegelijkertijd zijn we ons enigszins bewust van de prijs die we hiervoor betalen: het opgeven van onze privacy.

Deelname aan dit systeem betekent legitimatie van de macht ervan en Domscheit-Berg heeft daar een groot probleem mee. Zolang we niet in opstand komen en de straat op gaan, uit luiheid, gemakzucht of angst voor de consequenties, zijn we volgens haar onze eigen grootste vijand. Een apathisch volk dat mogelijk maakt dat macht misbruikt wordt en zo een tegenstander van democratie is. 

Power to the people

In de uitzending is goed te zien dat deze apathie de activist in Domscheit-Berg naar boven haalt. Met de val van de muur in Berlijn als voorbeeld, betoogt ze dat we ons moeten realiseren met hoeveel we zijn en hoeveel macht we hebben als we en masse de straat op gaan. Het feit dat we dat niet doen frustreert haar. Dit illustreert ze in de Tegenlicht-uitzending 'Bureau voor digitale sabotage' door te refereren aan de beroemde Amerikaanse schrijfster Alice Walker, auteur van 'The Color Purple'.

 

“The most common way people give up their power is by thinking they don't have any.” 

Alice Walker

Anke groeide op in Oost-Duitsland en studeerde daar in eerste instantie textielkunst om zich later te focussen op internationale economische betrekkingen. Daarna was ze meer dan tien jaar werkzaam voor bedrijven als McKinsey and Microsoft. In die periode deed ze onderzoek en zette zich in voor carrièremogelijkheden van vrouwen in topposities.

Tegenwoordig maakt ze zich met de organisatie 'fempower' hard voor het doorbreken van het zogenaamde 'glazen plafond' door vrouwen. Daarnaast is ze een groot voorstander van openbaarheid van bestuur. Samen met haar echtgenoot en oud-woordvoerder van WikiLeaks, Daniel Domscheit-Berg, is ze prominent en actief lid van de Duitse Piratenpartij. Deze politieke partij richt zich op zaken als privacy, vernieuwing van de auteursrechten, onderwijs, informatica en transparantie bij de overheid.