Commerciële bedrijven schermen met anonimiteit: jouw genetisch materiaal kan op geen enkele manier gekoppeld worden aan jouw identiteit. Je zou zeggen: dan maakt het ook niet veel uit dat anderen toegang hebben tot miljoenen verschillende genetische codes. Ogenschijnlijk onherleidbaar naar individuen.
Toch biedt die toezegging absoluut geen garantie. In een wetenschappelijke studie die twee jaar geleden werd uitgevoerd, combineerden onderzoekers een anoniem DNA-sample met basale informatie over een persoon, zoals een ruwe schatting van zijn of haar leeftijd. Uit 1,3 miljoen DNA-profielen konden zij zo iemands identiteit terugbrengen tot amper twintig personen.
Dé aanleiding voor dat onderzoek: de ontmaskering van de Golden State Killer, een geruchtmakende zaak rond een Californische seriemoordenaar. Deze Joseph James DeAngelo wist decennialang uit handen van de opsporingsdiensten te blijven, totdat zijn DNA-materiaal kon worden gematcht met die van een ver familielid.
Dat DNA kwam naar voren uit de site GedMatch, dat zich nog het beste laat omschrijven als een verzamelbak van alle commerciële DNA-databases samen. Open-source, welteverstaan – en ideaal als je verschillende DNA-profielen met elkaar wilt vergelijken. Het verre familielid van DeAngelo had blijkbaar ooit meegedaan aan digitaal stamboomonderzoek.
Het zou dus kunnen zijn dat jouw DNA-profiel bij politie en justitie belandt, waardoor je privacy in het geding komt. Een bedrijf als 23andMe is tot dusver, voor zover we weten, voor die politieverzoeken gaan liggen, maar sluit het ook niet uit. Bovendien: wetten kunnen veranderen.
In Nederland is het politioneel snuffelen in commerciële databanken nu nog verboden. Een heilig huisje is dat niet, getuige een brief van minister Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus aan de Tweede Kamer in maart dit jaar. Daarin oppert hij onder meer om commerciële DNA-databanken te gebruiken bij het oplossen van nooit opgehelderde strafzaken, zogenoemde cold cases.