Waar loopt die kloof nu in Nederland? Grofweg kun je zeggen: aan de ene kant heb je de huizenbezitters met hun kinderen, aan de andere kant huurders en daklozen. Want weet je waarom het vermogen van de armste helft van Nederland nu net boven nul is uitgekomen? Door de sterk gestegen huizenprijzen.
Wie tien jaar geleden een gemiddeld huis kocht, telde daar zo’n 250.000 euro voor neer. Inmiddels is dat huis 438.000 euro waard geworden. Da’s dus zowat twee ton extra vermogen wat die huiseigenaar in de schoot geworpen heeft gekregen, zonder ervoor te werken. En belasting betalen over al dat binnengestroomde vermogen hoeft ook nauwelijks.
Maar ja, niet iedereen is huiseigenaar. Bij de armste helft van Nederland horen vooral veel bewoners van huurhuizen. En die zijn er niet op vooruitgegaan. De doorsnee huurder heeft een eigen vermogen van 2600 euro, net zo weinig als tien jaar geleden. En de doorsnee huizenbezitter? Die heeft, nog los van de overwaarde van zijn woning, 14 keer zo veel vermogen, becijferde het CBS.
Over die huizen praten we je nog verder bij, aan de hand van de tweede aflevering van Sander en de kloof. Hoe zit het met aandelen en crypto's? Die zijn inderdaad sterk in waarde toegenomen. Een gemiddelde vermogensgroei van 12 procent per jaar was de afgelopen tien jaar normaal, bij aandelen, en dat kwam grotendeels voor rekening van de laatste drie jaar. Bij sommige cryptomunten, zoals Bitcoin, is de winst nog veel groter geweest. Ten koste van de planeet, maar dat terzijde.