De Osage-moorden
In de jaren 20 van de vorige eeuw werden de Osage, de oorspronkelijke bewoners van Oklahoma, slachtoffer van exploitatie, terreur en moord. De daders waren geen vreemden, maar bleken hun witte Amerikaanse naasten. Ze waren uit op de rijkdom en het land van de Osage, nadat daar olievelden werden gevonden.
Daarover gaat de nieuwe film Killers of the Flower Moonvan Martin Scorsese, diegebaseerd is op deze gruwelijke geschiedenis. Historicus en antropoloog Lea Zuyderhout is gespecialiseerd in de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika en vertelt.
Lea Zuyderhoudt raadt de volgende films aan:
Een eerste film om te zien is Smoke Signals (1998). Deze film is geschreven en gemaakt door Natives en is een echte klassieker. De film is laagdrempelig en raakt aan belangrijke thema’s die belang van het verleden in het heden naar voren halen. De film gemaakt en gespeeld door een teams van Natives en in veel latere films kun je verwijzingen naar deze film terug vinden.
De tweede film: Atanarjuat, The fast Runner (2001). Deze film is de eerste film die compleet in het Inuktitut gemaakt is. Het is een beeldschone film die veel prijzen heeft gehad. Orale tradities spelen een belangrijke rol in deze film. De film zelf is een gamechanger in de filmgeschiedenis maar het is voor veel mensen ook een gamechanger in hoe verhalen verteld kunnen worden.
Daarnaast zijn er op dit moment heel veel films die lokaal gemaakt worden of waarin de samenwerking wordt gezocht. Ook deze films zijn online beschikbaar en zijn beslist de moeite waard zijn om te kijken. Zoeken via het trefwoord Native American Film Festival brengt een breed scala van films in beeld. Juist de “kleinere” films zijn vaak indrukwekkend en vernieuwend. Ze zetten al in de volle breedte in op het vertellen van nieuwe en oude, historische en epische verhalen. Native American Film is een genre van haast ontelbaar veel Nations met een indrukwekkende reikwijdte en rijkdom aan verhalen.