OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.
OVT
OVT 21 januari 2024
OVT zendt deze week live uit vanuit het literatuurfestival Writers Unlimited (voorheen Winternachten) in Den Haag. Met onder meer schrijvers Adriaan van Dis, Abdelkader Benali Gershwin Bonevacia en Lara Nuberg. En met een muzikaal eerbetoon aan Remco Campert.
Verder in OVT: het mysterie van de verdwenen ridderromans, boeken, Het Spoor Terug: De Spanjestrijders en ik #3: Actie en meer.
Remco Campert geëerd in voorstelling Poëzie is mijn adem
Schrijver en dichter Remco Campert (1929-2022), een van Nederlands meest geliefde en veelzijdige schrijvers, wordt op het Writers Unlimited festival op verschillende momenten geëerd. En ook in de voorstelling Poëzie is mijn adem (van 25 tot 31 januari te zien in De Roode Bioscoop in Amsterdam) is dat het geval.
Frederique van Rijn laat daarin samen met theatergroep Flint gedichten van haar opa Remco Campert op muziek horen. Wat maakt zijn werk zo bijzonder? Frederique vertelt, en laat in OVT ‘De liefde moe’ en ‘Leven met je’ horen, samen met Frans van Deursen, Frank van Bommel en Mark Nieuwenhuis.
Adriaan van Dis - De kolonie mept terug
Als kind wilde schrijver Adriaan van Dis de eerste Indonesische president Soekarno vermoorden, omdat dat zijn Nederlands-Indische vader blij zou maken. Inmiddels bewondert Van Dis Soekarno zozeer dat hij een portret van hem in zijn boekenkast heeft staan. Na jaren vooral fictie te hebben geschreven over zijn Indische wortels schreef Van Dis nu het essay 'De kolonie mept terug' over die omslag.
Historica Lara Nuberg bewandelde de omgekeerde weg. Zij begon met non-fictie over haar Indische familiegeschiedenis, maar binnenkort verschijnt haar eerste roman. Beiden schuiven aan.
Gershwin Bonevacia - Tula
Op het Writers Unlimited Festival 2024 staat Strijders! Helden uit Suriname en de Cariben op het programma, waarin er een ode wordt gebracht aan groot en klein verzet. Antikoloniale helden en mensen die zich verzet hebben tegen slavernij vormen een belangrijke inspiratie voor jonge auteurs met Surinaamse en Antilliaanse wortels. Een van hen is Gershwin Bonevacia. De voormalige stadsdichter van Amsterdam vertelt meer over de Curaçaoënaar Tula. Hoe wordt hij geïnspireerd in zijn werk door de verzetsstrijder? En hoe verklaart hij deze trend?
Het mysterie van de verdwenen ridderromans
Hoeveel ridderromans die ooit zijn opgetekend, zijn verdwenen in de nevelen van de tijd? Verloren gegaan in bibliotheekbranden, verteerd in vochtige kelders of simpelweg achteloos bij het grofvuil gezet? Welke prachtige avonturen van Ridders van de Ronde Tafel, Ridder Roeland of nu ons compleet onbekende ridders moeten we nu daardoor missen? Het klinkt als een wat melancholische overdenking, een vraag die de verbeelding op hol brengt maar onmogelijk valt te beantwoorden.
Toch valt de vraag wel degelijk te onderzoeken, zo menen de cultuurwetenschappers Mike Kestemont en Folgert Karsdorp. Met behulp van computationele modellen en ecologische onderzoeksmethoden brachten zij in kaart hoeveel ridderromans ooit bestonden. Ze schreven er het essay Het mysterie van de verdwenen ridderromans over en zijn te gast.
Boeken met Sanne Frequin
Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin en Annelien de Dijn.
Deze week is de beurt aan kunsthistoricus Sanne Frequin. Zij bespreekt:
- Dan Jones - Een bloedige zomer
- Joren Vermeersch - Vlaanderens waanzinnigste eeuw
- Josephine Rombouts - Opmerkelijke Vrouwen
Het Spoor Terug: De Spanjestrijders en ik #3: Actie
Nu de oorlog van Jaap en Jenny in volle gang is, besluit Laura om op haar eigen manier in actie te komen. Ze ontmoet Akelei, een klimaatactivist bij Extinction Rebellion. Akelei wijst Laura erop dat privilege’s, die zij en Laura allebei hebben, samengaan met verantwoordelijkheid. Dat je veel te verliezen hebt is dus geen excuus om niet in actie te komen.
Nu kan Laura niet meer terug. Ze besluit mee te doen aan een actie van Extinction Rebellion. Tegelijkertijd zijn we met Jaap en Jenny in Spanje, waar ze erachter komen hoe een échte oorlog eruitziet.