OVT

OVT 18 augustus 2024

De historicus en de romanschrijver lijken tegenpolen: de één verdiept zich in de feiten, de ander verliest zich in fictie. In de vijfdelige serie Verzonnen verleden gaan journalisten Pieter van Os en Julie Blussé in gesprek over vijf beeldbepalende historische romans. Deze week het 4e deel: 'Heren van de thee', met Nelleke Noordervliet en Dik van der Meulen. Hoe anders zou het boek zijn geweest als Hella Haasse het nu had geschreven?

Verder in OVT: In OVT op reis neemt Camilla de Koning ons mee naar een Puerto Ricaanse koffieplantage, Philip Dröge over de nieuwe hoofdstad van Indonesië en in Het Spoor Terug: Alles voor de Wetenschap.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Waarom Indonesië een nieuwe hoofdstad krijgt

Hoogstwaarschijnlijk wordt het op 17 augustus officieel: Indonesië krijgt een nieuwe hoofdstad. Een gloednieuwe stad op het eiland Borneo, Nusantara geheten. Hoewel de beslissing om Nusantara te bouwen nog maar een paar jaar geleden is gemaakt, bestond het verlangen naar een andere hoofdstad dan Jakarta al veel langer. Al eeuwenlang, weet Philip Dröge, zelfs al in de tijd dat Jakarta nog Batavia heette. Dröge is historicus en auteur van Moederstad: Jakarta, een familiegeschiedenis, en hij is te gast.

OVT op Reis: Camilla de Koning in Puerto Rico

In de bergen van Puerto Rico vinden we een klimaat ideaal voor de koffiebouw. De koffieplantages die daar in de 18de eeuw werden gesticht draaiden vroeger op slavenarbeid, maar zijn nu juist een manier voor de lokale bevolking om hun eigen identiteit terug te winnen.

Historicus Camilla de Koning, gespecialiseerd in de geschiedenis van slavernij, neemt ons mee naar deze bijzondere locatie waar het koloniale verleden nog altijd resoneert.

Kijk hier voor al onze historische reistips.

Verzonnen Verleden #4: Heren van de thee

Heren van de thee is een meeslepende vertelling die de lezer onderdompelt in de levens van enkele Nederlandse plantersfamilies op Java, in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het feit dat het is gebaseerd op dat wat doorgaat voor 'waargebeurde feiten' is cruciaal voor de auteur, maar lijkt voor de leeservaring niet uit te maken. Hella Haasse, die deze populaire historische roman schreef in 1992, voorzag haar roman van een uitgebreide verantwoording: “De stof is […] niet verzonnen, maar wél geselecteerd en gearrangeerd volgens de eisen die een roman-aanpak stelt.”

Waarom al deze bijsluiters? Nelleke Noordervliet, zelf auteur van historische romans als Tine en groot liefhebber én kenner van het werk van Hella Haasse gaat samen met letterkundige Dik van der Meulen in gesprek over deze en andere vragen. Noordervliet zoekt onder meer een verklaring in de minachting waarmee in Nederland doorgaans wordt gesproken over de historische roman. Wat verklaart dat dedain, en in hoeverre houdt de kritiek stand op dit genre, dat W.F. Hermans ooit typeerde als “een gasfornuis dat is aangesloten op de waterleiding”?

 

Het Spoor Terug: Alles voor de wetenschap

Deze zomer in het Spoor Terug: historische documentaires die niet voor OVT zijn gemaakt maar die we zo mooi vinden dat wij ze ook graag willen laten horen. Vandaag een aflevering van ‘Alles voor de wetenschap’, een podcastserie over vergeten vrouwelijke wetenschappers, gemaakt door Edda Heinsman voor de NTR. 

We hebben gekozen voor afl 3 over Antonia Korvezee. Geboren in 1899. Ze was scheikundige en hield zich bezig met een heel nieuw vakgebied: radioactiviteit. 

Ze was zo geniaal dat ze zelfs in het lab van Marie Curie in Parijs mocht komen werken. Maar carrières van vrouwelijke wetenschappers gingen niet over rozen. Dat wordt wel duidelijk uit deze podcastserie en het gold zeker ook voor Antonia Korvezee.