OVT

OVT 14 juli 2024

De historicus en de romanschrijver lijken tegenpolen: de één verdiept zich in de feiten, de ander verliest zich in fictie. In de vijfdelige serie Verzonnen verleden gaan journalisten Pieter van Os en Julie Blussé in gesprek over vijf beeldbepalende historische romans. Met deze week deel 2: 'De klokkenluider van de Notre-Dame', met Jan van Aken en Sanne Frequin. Klopt het dat Victor Hugo met dit boek de Notre-Dame van de vernieling wist te redden?

Verder in OVT: De aanslag op Donald Trump, het verdwijnen van oorlogserfgoed in Bosnië, OVT op reis met Mariana Françozo naar Brazilië, en Het Spoor Terug: Ongesigneerd - het paspoort.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De aanslag op Donald Trump

Om middernacht onze tijd is er tijdens een campagneevenement een moordaanslag gepleegd op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Een schutter raakte Trump aan zijn oor, waarna de dader werd doodgeschoten door een sluipschutter.

Wat voor effect kan dit hebben op de presidentsverkiezingen? En kan zo'n aanslag de koers van de geschiedenis wijzigen? Te gast is Kenneth Manusama, jurist en Amerikanist, auteur van onder andere het boek Democratie van het Wilde Westen. 

Erfgoed oorlog Bosnië lijkt te verdwijnen

Afgelopen week, op 11 juli, werd de genocide in Srebrenica voor het eerst wereldwijd herdacht. Terwijl tienduizenden bezoekers daar bij de begraafplaats en het museum verwacht werden, dreigen andere plaatsen van herinnering te verdwijnen. Dat proberen overlevenden van de oorlog - ook vanuit Nederland - te voorkomen. Wat moet daarvoor gebeuren, en hoe moet deze recente gruwelijke geschiedenis herinnerd worden?

Marjolein Koster, journalist gespecialiseerd in de Westerse Balkan, reisde langs plaatsen van herinnering in Bosnië en Herzegovina, en is te gast.

Lees hier de reportage die Marjolein Koster hierover maakte in NRC.

OVT op Reis: Mariana De Campos Françozo in Brazilië

In de zomermaanden vragen we in onze rubriek ‘OVT op reis’ iedere week een kenner naar een historische reisbestemming.

Deze week neemt Mariana De Campos Françozo ons mee naar de Braziliaanse stad Recife, waar de eerste synagoge in Zuid-Amerika is gebouwd. Het joodse gebedshuis werd in 1636 gesticht door Nederlandse joden. Wat zegt deze plek over de aanwezigheid van Nederland in Brazilie tijdens de hoogtijdagen van het kolonialisme?

Kijk hier voor al onze historische reistips.

Verzonnen Verleden #2: De klokkenluider van de Notre-Dame

Dit boek uit 1831 gaat over de befaamde gebochelde Quasimodo, maar ook over de Notre-Dame waar deze klokkenluider woont, over het Parijs waar die kathedraal het centrum van is, over het land waar Parijs het hart van vormt, én over de tijd waarin Frankrijk zich volgens Hugo op haar hoogtepunt bevond: de middeleeuwen.

Te gast over dit boek vol Droste-effecten zijn schrijver van historische romans Jan van Aken, bekend van Het xoanon, en middeleeuwenkenner Sanne Frequin. Vormt volgens hen de Notre-Dame inderdaad een perfect pars pro toto voor de middeleeuwen? En klopt het dat Victor Hugo met dit boek de Notre-Dame van de vernieling wist te redden?

 

Het Spoor Terug: Ongesigneerd - Het paspoort

Het is een van de belangrijkste papiertjes uit ons leven. Als je het niet hebt, ben je onvrij, en sommige zijn meer waard dan anderen. Ik heb het over het paspoort, dat we in de zomer vaak weer gretig uit onze laadjes trekken om op vakantie te kunnen gaan. Naar de zon bijvoorbeeld, als die hier ontbreekt. Het is ook een van de meest geavanceerde ontwerpen in ons dagelijks bestaan.

Vandaag herhalen we een aflevering uit de serie Ongesigneerd uit 2018, een podcast over onopvallend design. Ontwerpen waar je vaak niet bij stil staat. Zoals de lantaarnpaal, de stoeptegel, het urinoir, maar ook: het paspoort. Een verhaal met een dubieuze glansrol voor de ambtenaar en collaborateur Jacob Lentz, de bedenker van het bevolkingsregister en het persoonsbewijs. Ongesigneerd werd gemaakt door Tjitske Mussche en Laura Stek.