OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.
OVT
OVT 14 januari 2024
Deze week gaat ‘De opera die Bach nooit schreef’ van het gezelschap OPERA2DAY in première. Het verhaal gaat over de Apocalyps, het einde van de wereld en is gebaseerd op het leven van Jan van Leiden. Hij stichtte in de 16e-eeuw in Münster kortstondig een polygame theocratie, omdat de wereld ten onder zou gaan.
Verder in OVT: De inventieve Middeleeuwen, neofascisten in Italië, historische boeken, De Spanjestrijders en ik #2 en meer.
Neofascisten in Italië
Afgelopen week brachten honderden neofascisten in Rome openlijk de fascistische groet, oftewel de Hitlergroet. Dat gebeurde bij de jaarlijkse herdenking van drie neofascisten van de Movimento Sociale Italiano (MSI), die in 1978 door links geweld om het leven kwamen. Ieder jaar levert de herdenking discussie op. Fascistische organisaties en bijeenkomsten zijn immers verboden in Italië. Maar dit jaar ligt het extra gevoelig, want een deel van de neofascisten is tevens lid van de regeringspartij van Giorgia Meloni.
Waarom greep zij niet in? En hoe verhoudt Meloni zich ten opzichte van het fascistische verleden van Italie? Historicus en schrijver van het boek ‘Proeftuin Italië’ Arthur Weststeijn is te gast.
Black Atlantis en Afrofuturisme
In het Stedelijk Museum Amsterdam is de tentoonstelling All of no man’s land is ours te zien, met metershoge kunstwerken van de Amerikaanse kunstenaar Ellen Gallagher. Het opvallendste doek is geïnspireerd door de mythe van Black Atlantis. Wat vertelt deze mythe ons? En wat zegt het over Afrofuturisme?
OVT-redacteur Dominique van Varsseveld bekeek de werken in het museum en vertelt meer.
De Inventieve Middeleeuwen
Hoe zorg je ervoor dat je huid straalt? Hoe laat je nep-sieraden glinsteren? En wat doe je als een baby nachtmerries heeft? Zomaar wat problemen die uit een 'oma weet raad'-rubriek zouden kunnen komen. Maar, de oplossingen zijn minder conventioneel. Voor een stralende huid moet je een middeltje van honing en wortels van een druivenstok op je gezicht smeren. Sieraden kunnen worden voorzien van een laagje ‘nep-goud’, oftewel het zeer giftige kwikzilver. En een baby kan je een stukje schapenhersens aan een gouden ring laten eten om demonen die nachtmerries veroorzaken te weren.
Deze tips and tricks komen uit de vroege Middeleeuwen. Carine van Rhijn is mediëvist en een van de initiatiefnemers van het boek De inventieve Middeleeuwen, en vertelt meer.
Boeken met Wim Berkelaar
Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi.
Deze week is de beurt aan historicus Wim Berkelaar. Hij bespreekt:
- Fik Meijer - Goede tijden, slechte tijden
- Thijs Lijster - Frankfurter Schule
- De catalogus Kunst in het derde rijk: Verleiding en afleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Museum Arnhem
De opera die Bach nooit schreef
Deze week gaat ‘De opera die Bach nooit schreef’ in première, over de Apocalyps, het einde van de wereld. Het stuk is gebaseerd op het verhaal van Jan van Leiden. In de 16e-eeuw stichtte de polyamoureuze Van Leiden in Münster kortstondig een theocratie met het idee dat de wereld snel zou vergaan.
Hoe is dit verhaal met de muziek van Bach versmolten tot opera? Dat vertelt scenarist en regisseur Serge van Veggel van OPERA2DAY, die een van de makers van deze opera.
Het Spoor Terug: De Spanjestrijders en ik #2: Keuze
Wat maakte dat je de stap waagt? Podcastmaker Laura Lubbers probeert te begrijpen waarom spanjestrijders Jenny en Jaap besloten om hun leven te wagen in een burgeroorlog in een land waar ze nog nooit waren geweest. Omdat ze Jaap en Jenny niet meer kan interviewen gaat ze op zoek naar mensen die een vergelijkbare keuze hebben gemaakt.
Zo ontmoet ze Jozef, een Nederlandse man die naar Oekraïne vertrok om mee te vechten tegen de Russen. Via zijn verhaal komt ze erachter dat er meer nodig is dan idealen om zo’n ingrijpende keuze te maken. Dat blijkt ook het geval te zijn bij Jaap en Jenny. Zijn ze wel de helden die Laura van ze gemaakt had?