OVT

OVT 8 december 2024

Het is het grote nieuws van vandaag: Syrische rebellen hebben de regering van president Bashar al-Assad omver geworpen. Daarmee komt na 62 jaar een einde aan de heerschappij van de Assads. Daarover is te gast Koos van Dam, oud-diplomaat in Syrië en auteur van een standaardwerk over dat land.

Verder in OVT: politieke crisis in Frankrijk, 50 jaar na de sluiting van Limburgse mijnen, de bekendste afvalbak van Nederland en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Crisis in Frankrijk: einde van de vijfde Republiek?

Afgelopen woensdag viel de nieuwe minderheidsregering onder leiding van premier Barnier na een motie van wantrouwen die zowel door uiterst links als uiterst rechts werd gesteund. Is de Vijfde Republiek die Charles de Gaulle in 1958 ontwierp nog wel passend bij het huidige Frankrijk?

Een gesprek met Niek Pas, historicus aan de UVA en gespecialiseerd in de Franse politieke geschiedenis.

De populairste afvalbak

Koninklijke Bammens, de fabrikant van misschien wel de bekendste afvalbak op straat, is failliet gegaan. 'Capitole' heet de afvalbak waarvan er naar schatting zo'n 400.000 in Europa staan.

Een gesprek met Bas Pruyser, de ontwerper van de Capitole en schrijver van het boek De Capitole. De populairste afvalbak van Nederland.

De laatste mijnsluiting in Limburg

Vijftig jaar geleden vond de sluiting van de laatste steenkolenmijn in Limburg plaats. Als kleinzoon van twee mijnwerkers maakte historicus Bart Gielen het effect van de sluiting van dichtbij mee. Hoe kwamen de mijnsluitingen tot stand? En waarom is de periode van steenkolenmijnbouw toch zo bepalend gebleken voor de identiteit van Limburg?

Historicus Bart Gielen vertelt meer.  

Na 62 jaar eindigt het regime van de Assads

Het is het grote nieuws van vandaag: Syrische rebellen hebben de regering van president Bashar al-Assad omver geworpen. De hoofdstad Damascus werd vandaag zonder enige tegenstand ingenomen. Assad lijkt het land ontvlucht te zijn.

Daarmee komt na 62 jaar een einde aan de heerschappij van de Assads. Daarover is te gast Koos van Dam, oud-diplomaat in Syrië en auteur van een standaardwerk over dat land.

De column van Suzanna Jansen

Deze week is de column van Suzanna Jansen.

Historische boeken met Bart Funnekotter

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan Bart Funnekotter. Hij bespreekt drie historische boeken:

  • Gevallen grootmachten - Dick Harrison
  • Zestig miljoen jaar borrelen - Jeroen Derks
  • Uit de schaduw - Frank Trentmann

Het Spoor Terug: “Een ongemeen stoere vrouw”

In 1889 trouwt de 27-jarige Amsterdamse Jo Bonger met een kunsthandelaar te Parijs: Theo van Gogh. Het huwelijkse geluk duurt kort; na anderhalf jaar sterft Theo. Dat is een paar maanden na de dood van zijn broer, Vincent van Gogh. Jo blijft als weduwe achter met een baby en honderden schilderijen, tekeningen en brieven van de dan nog onbekende Vincent. Ze besluit Vincent van Gogh de erkenning te bezorgen die hij in haar ogen verdient. En zo betreedt ze eind 19e eeuw als jonge vrouw de mannelijke kunstwereld. Jo had zichzelf een haast onmogelijke taak opgelegd. Waarom? En hoe slaagde ze er toch in om Vincents roem zo te doen groeien?

In Het Spoor Terug het verhaal van Jo Bonger-Van Gogh, de vrouw die Vincent van Gogh beroemd maakte, een documentaire van Stef Visjager.

In de zomer van 2025 is de tentoonstelling 'Kiezen voor Vincent' te zien in Het van Gogh museum Amsterdam: een tentoonstelling over Theo, Jo en hun zoon de Ingenieur .

De dagboeken van Jo Bonger zijn hier te vinden, en hier alle brieven van Vincent. De biografie over Jo Bonger van Hans Luijten heet Alles voor Vincent.