OVT
OVT 29 januari 2023
Nederland was nog niet lang geleden voorloper op het terrein van duurzaamheid. Nu lijkt in het land een grote weerstand te bestaan tegen verduurzaming, zeker vanuit de agrarische sector. Duurzaamheid lijkt te botsen met economische belangen. De geschiedenis van duurzaamheid in Nederland wordt bestudeerd in de een speciale editie van de BMGN. Historicus Peter van Dam stelde het samen en is te gast.
Verder: de logica achter misdaden tegen de mensheid, 'Het verloren Hertogdom' en het Holocaustonderzoek.
Schokkende uitkomsten Holocaustonderzoek
Bijna een kwart van de Nederlanders onder de veertig zou twijfelen aan het bestaan van de Holocaust, en een klein deel, zo’n zes procent, zou geloven dat de Holocaust een mythe is. Zo wijst een onderzoek van de Joodse organisatie Claims Conference uit. Het zijn verontrustende cijfers die, als ze kloppen, de vraag doen rijzen: hoe komt dit? Is het onwetendheid dat jongere Nederlanders doet twijfelen aan de Holocaust of is er sprake van Holocaust-ontkenning? En komt dit door een gebrek aan degelijk geschiedenisonderwijs?
Te gast zijn Andere Tijden-presentator en historica Astrid Sy, verbonden aan het Nationaal Holocaust Museum en Marc van Berkel, docent aan de lerarenopleiding geschiedenis van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, die al eerder onderzoek deed naar de kennis over de holocaust.
De logica achter misdaden tegen de menselijkheid
Als je hoort van de Russische bombardementen op Oekraïense kinderziekenhuizen, flats, of speeltuinen, dan ben je al snel geneigd te denken: zulke aanvallen op burgers, die kunnen enkel het werk zijn van een gek - een maniakale, haatdragende man.
Maar de politicoloog Simon van Teutem verzet zich tegen dat idee. Hij noemt het zelfs ‘intellectuele gemakzucht.’ In een stuk voor de Groene Amsterdammer schreef hij dat de geschiedenis ons leert dat er wel degelijk een logica schuilgaat achter misdaden tegen de menselijkheid - en dat het belangrijk is om die gruwelijke logica goed te kennen. Hij is te gast.
‘Het verloren Hertogdom’, de vergeten geschiedenis van Gelderland
De Nederlandse geschiedschrijving is extreem hollandocentrisch vinden Bas Steman en René Arendsen, beter bekend als ‘de Ridders van Gelre’. Voor Omroep Gelderland vertellen zij al jaren over de geschiedenis van Gelre. Want als het aan hen ligt mogen Gelderlanders zich wel wat bewuster worden van hun verleden.
Daarom stelden de twee ridders een expositie samen in het Stadsmuseum Harderwijk: Het verloren Hertogdom. Alles over de geschiedenis van Gelderland komt voorbij: van de Prehistorie tot de Koude Oorlog. Ridders Bas en René zijn te gast.
De duurzame boer
Duurzaamheid is een toverwoord tegenwoordig, in een tijd dat we ons er steeds meer bewust van zijn dat we onze planeet niet onbeperkt kunnen exploiteren, en dat we rekening moeten houden met milieu en klimaat. Een bewustzijn dat tegelijkertijd botst met economische belangen, zoals die van de boeren, die zich de afgelopen jaren fel verzetten tegen de verduurzaming van hun bedrijfstak. Toch was Nederland nog niet zo heel lang geleden voorloper op dit terrein. Zo valt te lezen in het pas uitgekomen themanummer van het historische vaktijdschrift BMGN, dat gaat over de geschiedenis van ‘duurzaamheid’ in Nederland en België.
Het nummer is samengesteld door Peter van Dam, historicus aan de UVA gespecialiseerd in de geschiedenis van milieu en maatschappij. Hij is te gast.
Het Spoor Terug: De verschrikkelijk mooie migratie #4 Een nieuwe generatie
Een documentaire van Gabriella Adèr
Zoals Gabriella Adèr zijn er in Nederland nog veel meer tweede, derde en inmiddels zelfs vierde generatie gastarbeiders. Welke invloed heeft de migratie nu nog op hen? En is dat iets vervelends of levert die achtergrond juist iets extra’s op?
In deze aflevering onderzoekt Gabriella welke impact de migratie van haar moeder nog heeft in haar eigen leven, maar ook in dat van haar zussen en nichten. Ze ontdekt dat de zwaarte, die ze in haar familie voelt, meer is dan alleen de migratie.
In De verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam) gaat Gabriella in vier afleveringen op zoek naar het migratieverhaal van haar familie. Deze serie van OVT is elke week te horen in Het Spoor Terug op NPO Radio 1, en ook in de podcast van De verschrikkelijk mooie migratie. Alle info vind je op www.vpro.nl/deverschrikkelijkmooiemigratie.