OVT
OVT 28 mei 2023
In het oude Scheveningen namen de vissersvrouwen een heel belangrijke plaats in. De micromaatschappij die eeuwenlang maar weinig veranderde bestaat nu niet meer. Wat weten we over de vissersvrouwen? Wat is er over hun levens bewaard gebleven? Katinka Baehr maakte een Spoor Terug over de vissersvrouwen van Scheveningen.
Verder in OVT: de nieuwe baas van Nigeria Bola Ahmed Tinubu, de prinsessenfilms van Disney, de column van Ellen Ombre, de tentoonstelling Phallus en de diepere boodschap achter de morna's van Cesária Évora.
De nieuwe baas van Nigeria
Op 29 mei wordt in Nigeria een nieuwe president geïnstalleerd: Bola Ahmed Tinubu. Eind februari werd hij uitgeroepen tot winnaar onder fel protest. De oppositie spreekt nog altijd over fraude, intimidatie en grootschalig geweld.
Hoe is het gesteld met de grootste democratie van Afrika? En wie is die nieuwe president precies, die in het verleden beschuldigd is van drugshandel en een voorvechter was van democratie in de tijd van dictatuur? Daarover is Afrika-correspondent Femke van Zeijl te gast.
De prinsessenfilms van Disney: progressief of een reflectie van de tijd?
Deze week ging de nieuwe versie van de geliefde Disney-klassieker De kleine zeemeermin in première. Maar alleen al de trailer veroorzaakte een golf van discussie, want Ariel wordt gespeeld door de zwarte actrice Halle Bailey.
Hoe moeten we nu naar Disney-films kijken? Zijn ze altijd net wat progressiever of bewegen ze juist vertraagd mee met de tijdsgeest? Te gast hierover is filmrecensent Dandyano Zentveld.
Phallus
Maakt de penis echt de man? Dat is een van de vragen die wordt gesteld in de tentoonstelling Phallus – norm en vorm.
Marjan Doom opende de expositie deze week in het Universiteitsmuseum Groningen. Ze zet vraagtekens bij de onevenredige aandacht voor de penis in de geschiedenis van gender-onderzoek. De directeur van het Gents Universiteitsmuseum bedacht het concept achter de tentoonstelling en is te gast.
Historische boeken met Wim Berkelaar
Elke week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Nadia Bouras, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi.
Deze week is de beurt aan historicus Wim Berkelaar. Hij bespreekt:
- Koen Hilberdink, Strijd om de ziel. Het leven van P.C. Kuiper (1919-2002) in de psychiatrie
- Lenneke Berkhout, Hoveniers en tuinbazen. Een cultuurgeschiedenis van het tuinieren door de eeuwen heen
- Virginia Cowles, Op oorlogspad
De koningin van het Kaapverdiaanse levenslied
Cesária Évora (1948-2011) was altijd al een grootheid in haar thuisland Kaapverdië. Maar op het wereldtoneel werd ze pas ontdekt in de jaren negentig, toen ze al in de vijftig was. De atypische diva op blote voeten reisde de hele wereld over en zette de kleine eilandengroep voor goed op de kaart. Haar zogenaamde morna’s - rouwliederen - sloegen overal aan. De diepere boodschap was voor de goede verstaander.
Wie was Évora en wat zegt haar muziek over de roerige geschiedenis van de voormalige Portugese kolonie Kaapverdië? Vanaf 1 juni draait de documentaire ‘Intiem’ over Évora's levenspad in de Nederlandse bioscopen. Muzikant en schrijver Jorge Lizardo is te gast.
Het Spoor Terug: Vissersvrouwen op Scheveningen
In het oude Scheveningen namen de vissersvrouwen een heel belangrijke plaats in. De micromaatschappij die eeuwenlang maar weinig veranderde bestaat nu niet meer. Wat weten we over de vissersvrouwen? Wat is er over hun levens bewaard gebleven?
Deze radiodocumentaire is gemaakt door Katinka Baehr.