OVT
OVT 22 januari 2023
De opiatencrisis richt in de Verenigde Staten een ongekende ravage aan: de hoeveelheid overdosis-doden blijft maar stijgen. En die crisis is te herleiden naar de steenrijke Sackler-familie, volgens fotografe Nan Goldin. Haar strijd tegen die familie wordt gevolgd in de documentaire 'All the Beauty and the Bloodshed' die nu in de bioscoop te zien is. Tracy Metz bespreekt de film, al het moois en al het bloedvergieten.
Verder: monument voor 'troostmeisjes', Oekraïense zoutmijnen en Zeeland na de Watersnoodramp en in Het Spoor Terug: De verschrikkelijk mooie migratie #3 Het dorp.
Monument voor troostmeisjes
Er komt in Nederland een monument voor 'troostmeisjes', oftewel: vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog door de Japanse bezetter werden gedwongen tot seks met Japanse militairen. En dat mag ruim driekwart eeuw na de seksuele uitbuiting van dikwijls jonge meisjes en vrouwen bijzonder genoemd worden. Temeer ook omdat waar elders dergelijke monumenten verschijnen dat dikwijls spanningen oproept met Japan, dat graag een schoon oorlogsverleden veinst.
Te gast is initiatiefnemer Griselda Molemans. Ze schreef over de troostmeisjes het boek Levenslang oorlog. Ze komt praten over de moeizame Japanse omgang met dit pijnlijke verleden en de kansen op erkenning van een te lang weggestopte en ontkende geschiedenis.
Zeeland na de Watersnoodramp
Het is bijna 70 jaar geleden dat een zware noordwesterstorm delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant onderwater zette. Het natuurgeweld kostte ruim 1.800 mensen het leven. 72.000 mensen moesten geëvacueerd worden. Vee en pluimvee verdronken en gehele dorpen werden onbewoonbaar. Sinds de Watersnoodramp zou Zeeland nooit meer hetzelfde zijn. Tractoren vervingen werkpaarden, toeristen vonden hun weg naar de Zeeuwse kust. Het voorheen geïsoleerde Zeeland veranderde in een rap tempo.
In Een nieuwe tijd schrijft Corine Nijenhuis over Zeeland na de ramp. Ze is te gast over haar boek zondag.
Nan Goldin versus opiaten-miljardairs Sackler
De opiatencrisis richt in de Verenigde Staten een ongekende ravage aan: de hoeveelheid overdosis-doden blijft maar stijgen. En die crisis is te herleiden naar de steenrijke Sackler-familie, volgens fotografe Nan Goldin. Dezelfde musea die haar werk tentoonstellen, nemen miljoenen aan van de oxycodonfamilie. In de documentaire All the Beauty and the Bloodshed die nu in de bioscoop te zien is, volgt filmmaker Laura Poitras Goldins strijd en vervlecht het met haar onstuimige levensverhaal.
Tracy Metz, Amerikaans journalist en directeur van het John Adams Institute bekijkt voor ons de film en vertelt over 'al het moois en al het bloedvergieten'.
Grootste zoutmijn van Europa ingenomen door Russen
De beruchte Russische ‘Wagnergroep’ heeft onlangs de verovering op de zoutmijn van Soledar uitgeroepen; de grooste zoutmijn van Europa. Het zou een enorme strategische overwinning zijn, vanwege het eindeloze ondergrondse gangenstelsel en de voorraad oude wapens uit de Sovjettijd die er nog zou liggen.
Hoe belangrijk is deze overwinning nu voor het verloop van de oorlog? En wat was het belang van de zoutmijn in de langere geschiedenis van Oekraine en Rusland? Historicus Ivo van de Wijdeven is te gast.
Historische boeken met Bart Funnekotter
Elke maand bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter en Nadia Bouras.
Ditmaal is de beurt aan historicus Bart Funnekotter. Hij bespreekt:
- Rusland – Revolutie en burgeroorlog 1917-1921, Antony Beevor
- Bernhards oorlog – Het leven van een prins in ballingschap, Dik van der Meulen
- Vluchtelingenrepubliek – Een migratiegeschiedenis van Nederland, David de Boer en Geert Janssen (red.)
- Duitsland 1923 – Het jaar van de afgrond, Volker Ullrich
Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.
Het Spoor Terug: De verschrikkelijk mooie migratie #3 Het dorp
Een documentaire van Gabriella Adèr
Gabriella Adèr ging bijna elke zomer naar Sicilië, waar ze logeerde in het ouderlijk huis van haar moeder. De zomers in het dorp, in het huis, voelen vertrouwd, maar tegelijkertijd ook beladen. Waar komt dit gevoel vandaan? Heeft het iets met de migratie te maken?
In deze aflevering onderzoekt Gabriella in het Siciliaanse dorp van haar familie welke ontwrichting de migratie met zich heeft meegebracht. Niet alleen voor het vertrekkende gezin, maar ook voor de achterblijvers. Welke sporen zijn daar in het dorp nog van te vinden?
In De verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam) gaat Gabriella in vier afleveringen op zoek naar het migratieverhaal van haar familie. Deze serie van OVT is elke week te horen in Het Spoor Terug op NPO Radio 1, en ook in de podcast van De verschrikkelijk mooie migratie. Alle info vind je op www.vpro.nl/deverschrikkelijkmooiemigratie.