OVT

OVT 14 mei 2023

De staat Israël bestaat deze zondag precies 75 jaar. Een goed moment om ook eens te kijken naar de rol van Nederland, meent historicus David Wertheim. Want hoe werd Israël van natie-breed knuffeldier tot politieke splijtzwam? En welke consequenties heeft dat voor het huidige Israël? David Wertheim is auteur van het boek 'Waar gaat het over als het over joden gaat?' en is te gast.

Verder in OVT: clandestiene radio in dictatoriaal Roemenië, de morele ziekte in Shell, de geschiedenis achter het lied The Lion Sleeps Tonight en deel 4 van de Jurk en het Scheepswrak in het Spoor Terug.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Metronom: clandestiene radio in dictatoriaal Roemenië

Led Zeppelin, the Doors en Jimi Hendrix, ze galmden uit de transistorradiootjes van Roemeense jongeren. Het geluid kwam van het verboden programma Metronom, dat werd uitgezonden door Radio Free Europe.

Vanaf deze week is de gelijknamige speelfilm uit over een groep tieners die stiekem naar het radiostation luisterde. Maar wat betekende Metronom, en hoe gevaarlijk was het om ernaar te luisteren in het Roemenië van Ceausescu en de beruchte geheime dienst de Securitate? Te gast is schrijver en dichter Mira Feticu. Ze was net als de hoofdpersoon in de film een opgroeiend meisje in een meedogenloze dictatuur.

De grote uitdager van Erdogan

Vandaag zijn de Turkse verkiezingen en zullen we weten of het tijdperk van president Erdogan definitief ten einde is. Want er is een serieuze tegenkandidaat: de centrum-linkse Kemal Kilicdaroglu. De man die twee weken geleden dapper uitkwam als ‘Aleviet’.

Maar wat betekent dat begrip in Turkije? En waar staat deze kandidaat voor? Turkije-kenner Joost Lagendijk is te gast.

Israel: van knuffeldier tot splijtzwam

De staat Israël bestaat deze zondag precies 75 jaar. Een goed moment om ook eens te kijken naar de rol van Nederland, meent historicus David Wertheim. Want hoe werd Israël van natie-breed knuffeldier tot politieke splijtzwam? En welke consequenties heeft dat voor het huidige Israël?

David Wertheim is auteur van het boek Waar gaat het over als het over joden gaat? en hij is te gast.

Nieuw boek laat morele ziekte in Shell zien

Shell steunde de ‘Politionele Acties’ in Indonesië, hielp de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog met patenten op nieuwe brandstoffen, speelde een grote rol in de anti-apartheidsbeweging en heeft intussen een eigen in-huis inlichtingen- en veiligheidsdienst met oud-MI6, -FBI, en -CIA-medewerkers. 

Dat is een kleine greep uit ontdekkingen die onderzoeksjournalist Marcel Metze onthult in zijn nieuwe boek Hoog spel. De politieke biografie van ShellMetze is te gast over zijn decennialange onderzoek en trekt een cynische conclusie over de oliegigant.

The Lion Sleeps Tonight

The Lion Sleeps Tonight is een lied met een rollend refrein dat je maar niet uit je hoofd krijgt. De wereldberoemde hit werd maar liefst 150 keer gecovered. Componist en zanger Solomon Linda werkte in 1939 in het magazijn van een platenzaak in Johannesburg en ontving het equivalent van twee dollar voor de rechten van het lied. Wat is er bekend over Linda en het Johannesburg van zijn tijd? Hoe is het lied de wereld overgegaan, en waarom is in hedendaags Zuid-Afrika postume erkenning van Solomon Linda zo belangrijk?

Joep Pelt, gitarist en initiatiefnemer van het muziekcollectief Soweto Soul, werkt nauw samen met Zuid-Afrikaanse artiesten in de townships en vertelt meer.

Historische boeken met Lotfi el Hamidi

Elke week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Nadia Bouras, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi. 

Deze week is de beurt aan historicus en journalist Lotfi El Hamidi. Hij bespreekt:

- De honderdjarige oorlog tegen Palestina. Een geschiedenis van kolonialisme en verzet van Rashid Khalidi
Ms. Davis: A Graphic Biography van Amazing Ameziane en Sybille Titeux de la Croix
- Alleen door Afrika. De opzienbare reis van Kazimierz Nowak van Tom Ysewijn

De column van Abdelkader Benali - Nederlands

Deze week is de column van Abdelkader Benali.

 

Het Spoor Terug: de Jurk en het Scheepswrak #4

In deel 4 van de vierdelige podcastserie De Jurk en het Scheepswrak is er weer een nieuwe theorie! Op de boekomslagen uit het wrak is namelijk een familiewapen gevonden van de adellijke familie Ostrogski uit het 17e-eeuwse deel van Pools-Litouwen, dat nu Oekraïne heet.

Tjitske Mussche en Arnold van Bruggen vinden een portret waar precies zo’n kaftan op voorkomt als het schip gevonden is. In Polen moet het antwoord gevonden worden. Is de jurk dan van een Oekraïense prinses geweest?

Deze radiodocumentaire is gemaakt door historicus Arnold van Bruggen en podcastmaker Tjitske Mussche. 

Meer weten? Klik op deze link.