OVT

OVT 12 februari 2023

Het schilderij Amandelbloesem van Vincent van Gogh hing gewoon boven de bank bij opa, herinnert Willem van Gogh zich. Dat honderden werken door de familie samen bewaard zijn en in het Van Gogh Museum terechtkwamen is niet vanzelfsprekend. Dat is te zien in de tentoonstelling Kiezen voor Vincent in het Van Gogh Museum. Willem van Gogh is te gast.

Verder in OVT: de Chinezenmoord, Koert Lindijer, correspondent in Afrika, het verhaal achter de Leopard-tanks en wat Pim Lammers te maken heeft met het Heilige Roomse Rijk.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De Chinezenmoord

Als het over misdaden in het koloniale verleden in Indië gaat, dan gaat het meestal over die van Jan Pieterszoon Coen en de uitroeiing van de bevolking op de Banda-eilanden in 1621 of over de massale standrechtelijke executies door Kapitein Westerling en zijn Speciale Troepen tijden de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

Maar het gaat nooit over de uitroeiing van de Chinese bevolking van Batavia in 1740, waarbij ongeveer 10.000 Chinezen het leven lieten. Een genocide vergelijkbaar met Srebrenica waar de wereld destijds schande van sprak. Over dit vergeten bloedbad is nu het boek De Chinezenmoord verschenen en de schrijver, sinoloog en historicus Leonard Blussé, is te gast.

Wat Pim Lammers te maken heeft met het Heilige Roomse Rijk

Dat sommige politici een nostalgisch verlangen koesteren naar de jaren ’50, dat is vrij bekend. Maar het kan veel extremer. Zo bestaat er in Nederland een christelijke actiegroep, die het liefst terug wil naar de tijd van voor de Reformatie en Verlichting. Die groep, ‘Civitas Christiana’, kent u wellicht niet van naam. Maar hun acties zeker wel: zo ontketenden ze deze week een ware mediastorm, door kinderboekenschrijver Pim Lammers ervan te beschuldigen dat hij een ‘pedofilie-activist’ is. 

Wie is deze groep eigenlijk? En hoe staat hun radicale visie op de geschiedenis in verband met de talrijke mediarelletjes die ze schoppen? Religiewetenschapper Ernst van den Hemel is daarover te gast.

De familie koos voor Vincent van Gogh

Het schilderij Amandelbloesem van Vincent van Gogh hing gewoon boven de bank bij opa, herinnert Willem van Gogh zich. Dat honderden werken door de familie samen bewaard zijn en in het Van Gogh Museum terechtkwamen is niet vanzelfsprekend.

Dat verhaal vertelt de tentoonstelling Kiezen voor Vincent. Portret van een familiegeschiedenis die sinds afgelopen vrijdag in het Van Gogh Museum te zien is. Willem van Gogh is ambassadeur van het museum en is te gast.

Het ongemakkelijke verhaal achter de Leopard-tanks

Nederland levert ten minste 100 Leopard-tanks aan Oekraïne. De verwachtingen van wat die tanks kunnen betekenen in de Oekraïne-oorlog zijn groot – er wordt gehoopt en gedacht dat ze misschien wel Oekraïne kunnen bevrijden van de Russen. Maar wat weinigen weten, is dat er een fascinerende geschiedenis schuilt achter die zo felbegeerde Leopard-tanks.

Historicus en journalist David de Jong schreef erover voor FD, en is te gast vanuit München, de geboortestad van de Leopard-tank.

Correspondent in Afrika

Hij moest als verslaggever van ramp naar ramp en van oorlog naar oorlog. Het leek alsof hij een ‘wanhoopscorrespondent’ was, van een continent dat in het Westen vaak niet anders dan als 'verloren' werd gezien.

‘De witte wereld ziet Afrika nog steeds als een probleemgebied’, zegt Koert Lindijer. Hij schreef Een wolkenkrabber op de savanne. Veertig jaar correspondentschap in Afrika. De auteur is te gast.

De column van Micha Wertheim

Mobieltjes

Het Spoor Terug: De Hongaartjes

Duizenden Hongaarse kinderen kwamen na de Eerste Wereldoorlog met de trein naar Nederland en België om hier in gastgezinnen aan te sterken. Een unieke hulpactie. Nadat Hongarije aan de verliezende kant van de oorlog was beland, was het land namelijk totaal geïsoleerd binnen Europa geraakt. Niemand wilde helpen, toen een hongersnood uitbrak. Alleen Nederland en België hielpen, toen ze in 1920 een hulpactie opzetten: de kindertreinenactie, die officieel tot 1927 zou voortduren.

Het was eigenlijk de bedoeling dat de kinderen tijdelijk bleven, maar sommige van hen bleven voor altijd in Nederland en België. Voordat deze Hongaarse kinderen hun plek vonden in hun nieuwe land, hadden ze nog een lange weg te gaan. Hoe verging het hen? Tegen welke obstakels liepen zij aan? De families van de Hongaarse kinderen uit de trein vertellen hun verhaal in deze documentaire van Marian van der Pluijm.

Wil je meer weten over de Hongaarse kindertreinen? In juni komt de tentoonstelling ‘Hoop’ naar het Van ’t Lindenhoutmuseum in Nijmegen.