OVT

OVT 9 april 2023

Finlandisering werd in de naoorlogse politiek een bekend diplomatiek begrip. ‘De kunst van buigen naar het oosten zonder het westen te "moonen"’, zo beschreef de cartoonist Kari Suomalainen het uitzonderlijke Finse buitenlandbeleid. Met Finlands toetreding tot de NAVO wordt hier definitief een punt achter gezet. Clara van de Wiel, historicus en Europa-correspondent van NRC, bezocht het Finse grensgebied en vertelt meer.

Verder in OVT: de bloedwenende Maria in Limburg, de wonderlijke geschiedenis van een kleine kraal, historische boeken met Bart Funnekotter, de column van Ellen Ombre en hoe Italiaans is de Italiaanse keuken?

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Jesus Christ Superstar

Gierende gitaren, schaars geklede danseressen en een suikerzoete blonde flowerpower-Jezus. Oftewel: de film ‘Jesus Christ Superstar’ uit 1973. OVT-presentator Laura Stek vergaapte zich als jong meisje aan Ted Neeley-Jezus.

Ruim veertig jaar later zocht ze de acteur op, en ontdekte dat de filmheilige zijn rol nooit meer heeft afgelegd. Ze deed in 2014 verslag van haar zoektocht en haar ontmoeting met haar Personal Jesus. Luister hier alvast terug.

De bloedwenende Maria in Limburg

Tranen van bloed zouden er uit de ogen van een Limburgs Mariabeeldje zijn gevloeid, op een zomerse avond in 1995. Het mijnwerkersstadje Brunssum veranderde in een bedevaartsoort en er ontstond een ware cultus rond dit mirakel. 28 jaar na het huilende Mariabeeldje kwam deze week de speelfilm De man uit Rome uit, gebaseerd op de gebeurtenis uit de jaren ’90.

Wat gebeurde er na het mirakel en hoe ging het Vaticaan hiermee om? Religiewetenschapper Ernst van den Hemel bekeek de film en is te gast.

Het einde van de Finlandisering

Finlandisering werd na de Tweede Wereldoorlog een bekend diplomatiek begrip. ‘De kunst van buigen naar het oosten zonder het westen te "moonen"', zo beschreef de Finse cartoonist Kari Suomalainen het uitzonderlijke buitenlandbeleid van Finland. Enerzijds hield Finland Rusland zoveel mogelijk te vriend en anderzijds bewapende Finland zich en bevinden ze zich al decennialang in staat van militaire paraatheid.

Met de toetreding tot de NAVO afgelopen dinsdag zet Finland definitief een punt achter deze, misschien wel wat paradoxale, politiek. Historicus en Europa-correspondent van NRC Clara van de Wiel bezocht het Finse grensgebied en vertelt meer.

Hoe Italiaans is de Italiaanse keuken?

Als we denken aan de echte klassiekers uit de Italiaanse keuken denken we aan pizza en spaghetti carbonara. En misschien is er wel ergens vastgelegd dat parmezaanse kaas alleen maar echt is als het daadwerkelijk uit Parma komt. Maar is dat wel zo? De Italiaanse voedselhistoricus Alberto Grandi vindt van niet. Een interview met hem in de Financial Times zorgde voor grote opschudding, meldde Italië-correspondent Rosa van Gool in de Volkskrant deze week.

Net op het moment dat de Italiaanse regering de nationale keuken wil voordragen als Unesco Werelderfgoed, komt Grande met het verhaal dat het bij die klassieke keuken voor een groot deel gaat om gefabriceerde tradities. Daniela Tasca, geboren op Sicilië en gespecialiseerd in Italiaanse migratie en cultureel erfgoed is te gast om de opschudding te duiden.

De wonderlijke geschiedenis van een kleine kraal

Het is piepklein, rood vanbuiten en wit vanbinnen: het zogenaamde white heart-kraaltje. Het is een van de eerste Europese massaproducten en werd eeuwenlang gebruikt als handelswaar. Hoe groeide dat kleine 16e-eeuwse kraaltje uit tot een onmisbaar product voor inheemse gemeenschappen in Noord-Amerika?

Ontwerper Christien Meindertsma dook in de veelbewogen geschiedenis van de white hearts en maakte i.s.m. kunstenaar Elizabeth James-Perry en regisseur Tim van Gils een film en een bijbehorende expositie in het archeologiemuseum Allard Pierson in Amsterdam. 

De column van Ellen Ombre - Halleluya

 

 

Historische boeken met Bart Funnekotter

Elke week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Nadia Bouras, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi. 

Deze week is de beurt aan historicus Bart Funnekotter. Hij bespreekt:

Europa. Een persoonlijke geschiedenis van Timothy Garton Ash
- De Zenzibardriehoek. Een slavernijgeschiedenis, 1860-1900 van Martin Bossenbroek
- Miep Oranje. Zoektocht naar de koerierster des doods van Richard Hoving

Het Spoor Terug: Boerenpartij #1

Den Haag is in crisisstand sinds de monsteroverwinning van de BBB: de grootste partij in alle provincies en in alle waterschappen. De gevestigde partijen lijken zich geen raad te weten met deze tegenstander.

Hadden ze wat kunnen leren van de vorige Boerenpartij? De Boerenpartij van Boer Koekoek, die in de jaren ‘60 – even - heel populair was? Luister naar deel 1 van de tweedelige radiodocumentaire: De Boerenpartij, gemaakt door Gerard Leenders (2008), hermontage door Katinka Baehr.