OVT

OVT 08 januari 2023

Podcastmaker Gabriella Adèr herinnert zich haar moeders familie als een warme, hechte familie, maar na een conflict is er iets veranderd. Ze beseft dat ze altijd een kleine, donkere wolk boven haar familie heeft gevoeld. In de eerste aflevering van de podcast 'De verschrikkelijk mooie migratie' duikt ze daarom in de oorsprong van de ruzie, die te vinden is in de migratie naar Nederland in 1969.


Verder: ‘Dr. Nasrs Wunderkammer’, het BVD-dossier van Nicolaas Jouwe en het Bloedbad van Zutphen.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

BVD-dossier van een Papoea-leider

Eind november werden de BVD-dossiers van maar liefst 71.000 personen overgedragen aan het Nationaal Archief. Het gaat om dossiers uit de periode 1946-1998. Geïnteresseerden kunnen sinds die overdracht de catalogus raadplegen en een verzoek om inzage indienen. Succes is daarbij niet gegarandeerd, omdat veel van de dossiers nog maar heel beperkt toegankelijk zijn. 

Nico en Nancy Jouwe deden een verzoek ter inzage van het dossier van hun vader, Papoea-leider Nicolaas Jouwe, die na de Indonesische machtsovername in 1963 in ballingschap in Nederland terecht kwam. Hij werd – naar nu blijkt – nauwlettend door de BVD in de gaten werd gehouden. Nico en Nancy vertellen over het dossier van hun vader.

Het Bloedbad van Zutphen

De Spanjaarden gingen woest tekeer tegen burgers op 16 november 1572, de dag die de geschiedenis in zou gaan als de ‘Wrede moord op Zutphen’. Niks zou gespaard zijn gebleven. Jarenlang werd dit verhaal over het Bloedbad van Zutphen als de waarheid gezien, en ook nu is het een bekende gebeurtenis uit de Tachtigjarige Oorlog

Maar heeft het bloedbad wel plaatsgevonden? En zo niet: wat zegt dat over onze herinneringscultuur? Historicus Johan Visser onderzocht het voor zijn scriptie en schreef er een boek over getiteld: Zutphen 1572 – De geschiedenis van een bloedbad. Hij is te gast. 

De historische verzamelwoede van Ramsey Nasr

Het begon toen hij een eigen huis in Amsterdam kocht: alle ruimte kon hij naar zijn eigen hand zetten. En langzaam maar zeker vulde de ruimte zich met een almaar uitdijende verzameling van historische objecten: prehistorische bijltjes, art-deco likeurflesjes, historische foto’s van dode lichamen en nog veel meer. 

De buitenstaander ziet op het eerste gezicht de samenhang niet, maar acteur en schrijver Ramsey Nasr kan zijn collectie feilloos aan elkaar verbinden. In de nieuwe tv-serie ‘Dr. Nasrs Wunderkammer’ gaat hij op zoek naar de verhalen achter zijn objecten. Met Nasr praten we over zijn verzameldrang en deze serie, die vanaf 11 januari op NPO 2 te zien is.

Keizerlijke familie hielp Hitler in het zadel

Hij liep met Hitler en Himmler in nazi-optochten, bezocht Mussolini en bleek een sleutelfiguur in het extreemrechtse verzet tegen de democratie. Op z’n minst ‘een collaborateur’ te noemen, vindt historicus Stephan Malinowski. We hebben het over kroonprins Wilhelm van Pruisen.

Over hem, zijn vader, keizer Wilhelm II, zijn familie en hun steun aan het Hitler-regime gaat het nieuwste boek van Malinowski, getiteld: De adel en de nazi’s. De collaboratie van de Duitse keizerlijke familie. Duisland-kenner Hanco Jürgens komt het boek bespreken.

De column van Sana Valiulina

To love or not to love

Het Spoor Terug: De verschrikkelijk mooie migratie #1. De fabriek

Een documentaire van Gabriella Adèr

Podcastmaker Gabriella Adèr herinnert zich haar moeders familie als een warme, hechte familie, maar na een conflict is er iets veranderd. Ze beseft dat ze altijd een kleine, donkere wolk boven haar familie heeft gevoeld. In de eerste aflevering van de podcast De verschrikkelijk mooie migratie duikt ze daarom in de oorsprong van de ruzie, die te vinden is in de migratie naar Nederland in 1969. Hoe zag die migratie eruit? En waar kwam de familie terecht?

In De verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam) gaat Gabriella in vier afleveringen op zoek naar het migratieverhaal van haar familie. Deze serie van OVT is elke week te horen in Het Spoor Terug op NPO Radio 1, en ook in de podcast van De verschrikkelijk mooie migratie. Alle info vind je op www.vpro.nl/deverschrikkelijkmooiemigratie