OVT

OVT 2 juli 2023

Veel mensen zullen zijn opgegroeid met de Disney-klassieker Bambi, maar minder bekend is de roman van de Joodse Oostenrijks-Hongaarse schrijver Felix Salten waarop de film gebaseerd is. Door de film raakte het ooit beroemde boek op de achtergrond, en dat terwijl er allerlei lagen in zitten die ons meer kunnen vertellen over de schrijver en de tijd waarin hij leefde. Arnon Grunberg schreef het voorwoord bij de hernieuwd uitgegeven Bambi en is te gast.

Verder in OVT: Extreemrechts in Duitsland, Titanic-fascinatie, Snelfotografie, Murdoch-media-imperium, column Nelleke Noordervliet en in het Spoor Terug: Een verborgen Surinaamse schat #3.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Extreemrechts in Duitsland

Als een land zich bewust is van de gevaren van het extremisme dan is het Duitsland wel. Toch lijkt, met de laatste grote overwinning van de partij AFD in de deelstaat Thüringen, de mogelijkheid om een radicaal rechtse partij uit het bestuur te houden vervlogen.

Met welke strategieën probeerde Duitsland, tot nu toe, radicale partijen te weren? En waarom werken deze strategieën niet meer? Marja Verburg, historicus bij het Duitsland Instituut en maker van de podcast Achtung! Duitse updates, is te gast en vertelt meer.

De echte Bambi

Veel mensen zullen het in hun jeugd met kinderlijk afgrijzen aanschouwd hebben: een moederhert wandelt achteloos buiten met haar jongeling en wordt beschoten door een onzichtbare vijand. Het hertenkind blijft huilend in de kou alleen achter. De film in kwestie is natuurlijk de Walt Disney-klassieker 'Bambi' uit 1942.

In tegenstelling tot veel andere Disney-films is dit verhaal niet gebaseerd op een sprookje, maar op een roman uit 1922 van de Joodse Oostenrijks-Hongaarse schrijver Felix Salten. Door de film raakte het ooit beroemde boek op de achtergrond, en dat terwijl er allerlei lagen in zitten die ons meer kunnen vertellen over de schrijver en de tijd waarin hij leefde. Schrijver Arnon Grunberg schreef het voorwoord bij de hernieuwd uitgegeven Bambi, een leven in het bos en is te gast.

De column van Nelleke Noordervliet - Kroller-Muller

De eeuwige fascinatie met de Titanic

Vorige week bleek dat de passagiers van de vermiste onderzeeër Titan haar fascinatie voor de Titanic met de dood hebben moeten bekopen. En ook deze week is het mythische passagiersschip in het nieuws. Een handgeschreven brief van een Uruguayaanse passagier van de Titanic wordt voor duizenden dollars geveild.

Maar wanneer is de fascinatie voor deze beroemdste oceaanstomer aller tijden eigenlijk begonnen? Hierover te gast Dirk Musschoot, journalist en schrijver van een standaardwerk over de Titanic.

Historische boeken met Bart Funnekotter

Elke week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Nadia Bouras, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi. 

Deze week is de beurt aan historicus Bart Funnekotter. Hij bespreekt:

  • Martyn Rady: De koninkrijken van Midden-Europa: Een nieuwe geschiedenis van het hart van Europa
  • Simon Schama: In gezonde staat: hoe pandemieën en vaccins de geschiedenis hebben bepaald
  • Christine Kooi: De reformatie in de Lage Landen 1500-1620

Snelfotografie: de rage in 1912 tot 1925

‘Als paddenstoelen na zoele regenachtige dagen rijzen zij in de drukke straten onzer steden op!’ Tussen 1912 en 1925 verschijnen er in Nederland meer dan 200 nieuwe fotostudio’s, met een nieuwe uitvinding. Snelfotografie wordt dat genoemd en daarmee wordt het voor veel meer mensen mogelijk om gefotografeerd te worden.

Fotograaf Dirk Kome schreef er een boek over en stelde de tentoonstelling Snelfotografiesamen, die nu te zien is in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.  

De invloed van het Murdoch-media-imperium

Hij is waarschijnlijk de machtigste mediamagnaat ter wereld: Rupert Murdoch. Hij begon met een enkele krant in Australië, maar zijn imperium strekte zich uit tot de rest van de wereld, met onder meer kranten en TV in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. En met die mediamacht, komt ook politieke invloed. 

Dat is te zien in de documentaireserie The Rise of the Murdoch Dynasty, die vanaf 3 juli op NPO 2 te zien is. Amerikanist Sara Polak beoordeelt in OVT de serie, waarin onder meer Murdochs beslissende invloed in Brexit en de opkomst van Trump wordt getoond.

Het Spoor Terug: Een verborgen Surinaamse schat #3: Het wee ontsluierd

Waarom wist theatermaker Mathieu Wijdeven tot voor kort niet van het bestaan van zijn betovergrootvader G.G.T. Rustwijk? In de vierdelige podcast Een verborgen Surinaamse schat onderzoekt Mathieu het leven en werk van G.G.T. Rustwijk; schrijver, dichter, theatermaker, schilder en agitator tegen het koloniale bewind in Suriname. 

In deel drie vindt Mathieu een 5-uur durende onemanshow die Rustwijk opvoerde in 1911. Hij schreef het speciaal voor een commissie uit Nederland die naar Suriname kwam om te kijken hoe er na de afschaffing van de slavernij nog geld kon worden verdiend met de kolonie. Mathieu is onder de indruk, wil er alles over weten én besluit het stuk zelf op toneel te brengen.