OVT
OVT 20 november 2022
Zondag 20 november begint dan eindelijk het WK voetbal in Qatar. Meer dan ooit ging dit WK over mensenrechten. De vraag of sport en politiek te scheiden zijn, is urgenter dan ooit. Te gast is journalist en schrijver Arend Hulshof, die voor Trouw een achtdelige serie over sport en mensenrechten schreef.
Verder: Jan Keulen over zijn tijd als correspondent in onder andere Qatar, 'Je beste vriendin' over de Margriet en Libelle en Poetins nieuwe ideologie uit de tsarentijd.
Damesbladen als beste vriendin
‘Geef de vrouw een breipatroon en ze is volmaakt en gelukkig.’ De vrouwenbladen Libelle en Margriet voorzagen in dat geluk. Het waren tijdschriften voor de Nederlandse huisvrouw, met naast breipatronen, ook recepten voor de keuken en de opvoeding. Volgens Marjan van Marle, ligt dat toch wat genuanceerder. De Libelle en Margriet waren vroeger niet zomaar bladen, zij waren ook raadgeefsters en vraagbaken.
Marjan van Marle, die bij beide bladen werkzaam is geweest, schreef het boek Je beste vriendin en is te gast.
Poetins nieuwe ideologie uit de tsarentijd
Aan het begin van de oorlog moest Oekraïne gedenazificeerd en gedemilitariseerd worden. Inmiddels heeft Poetin een nieuwe ideologie. De universele ouderwetse waarden van moedertje Rusland worden bedreigd door het westen. Via Oekraïne wil het westen het heilige Rusland vernietigen. En – jawel – de duivel en georganiseerde satanisten zitten daarachter. Maar waarom grijpt Poetin terug op deze oude negentiende-eeuwse reactionaire theorie uit de tsarentijd?
Ruslandkenner Hella Rottenberg is te gast.
Discutabele sportevenementen
Zondag 20 november begint dan eindelijk het WK voetbal in Qatar. Meer dan ooit ging dit WK over mensenrechten. De vraag of sport en politiek te scheiden zijn, is urgenter dan ooit. Hoe is die discussie eerder gevoerd in de geschiedenis? En zal het actuele gesprek over Qatar iets opleveren voor de toekomst?
Te gast is journalist en schrijver Arend Hulshof, die voor Trouw een achtdelige serie over sport en mensenrechten schreef.
Historische boeken met Nadia Bouras
Elke maand bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter en Nadia Bouras.
Ditmaal is het de beurt aan historicus Nadia Bouras. Zij bespreekt:
- Uitroeien die beesten van Sven Lindqvist
- Het gebroken huis - Een jeugd onder Hitler van Horst Krüger
- Nastja's tranen van Natscha Wodin
- Verraad Huize Zwaluwenburg van Richard de Nooy
Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.
Qatar van binnenuit
Journalist Jan Keulen was lange tijd werkzaam als correspondent, onder andere in Beiroet, Cairo en Amman. Daarna vertrok hij naar Qatar, waar hij van 2011 tot 2014 directeur was van het Doha Centre for Media Freedom. Met welke verwachtingen ging hij erheen en hoe liep het af?
Jan Keulen schreef onlangs het boek De oorlog van gisteren, herinneringen van een correspondent en is te gast.
Het Spoor Terug: Terug naar de Goeverneurstraat
Een documentaire van Cecile Elffers
Wat als je een jaar lang radio maakt in één straat? VPRO-journalisten Roel van Broekhoven, Katrien de Klein en Kees Slager deden dit in 1976 in een volksbuurt in Dordrecht. In De straat hoorde je gewone mensen recht voor z’n raap vertellen wat hen bezighield. De stem des volks in stereo, aldus de drie idealistische radiomakers. En die stem des volks kreeg destijds veel minder media-aandacht dan nu. 46 jaar later keren we terug naar die zo gewone en toch zo bijzondere straat: de J.J.A. Goeverneurstraat in Dordrecht.
Hoe is het daar nu, en hoe kijken de journalisten en de straatbewoners terug op hun radio-avontuur? Je hoort het in deze audiodocumentaire van Cecile Elffers.