OVT

OVT 13 november 2022

Deze maand is het 100 jaar geleden dat het meest mysterieuze graf uit de Egyptische oudheid werd ontdekt: het graf van Toetanchamon. Ook is vanaf deze week een serie te zien waarin Ruud Gullit op zoek gaat naar de vloek die op dit graf zou rusten. Wie groef Toetanchamon op en wat ontdekte Ruud Gullit over de vloek van deze farao?

Verder: 'The Woman King', een film over vrouwelijke militairen van Dahomey, 'Tango of Death', hoe er tango werd gedanst in Buchenwald en in Het Spoor Terug: 'De fossielen van Dubois' #2.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Zonnige zomerhit met duister kantje

Deze week overleed de Italiaanse zanger en producer Carmelo la Bionda, de man achter het liedje Vamos a la playa. Het is de vrolijk klinkende zomerhit uit 1983, waarvan het refrein blijft rondzingen in je hoofd. Wie de tekst van het liedje nader onder de loep neemt, komt erachter dat het helemaal niet zo’n vrolijk verhaal is, maar eerder een dystopisch lied over het dreigende nucleaire gevaar.

Italië kenner Arthur Weststeijn is te gast over dit lied en over de betekenis van Carmelo la Bionda als grondlegger van de Italodisco.

Nucleaire dreiging terug van weggeweest?

We waren eigenlijk een beetje vergeten dat kernoorlog een reëel gevaar is. Maar sinds Poetin bij herhaling waarschuwt in geval van nood kernwapens in te zetten, lijkt de nucleaire dreiging terug van weggeweest. Maar is er reden tot zorg? We hebben toch het systeem van de afschrikking door de zogenoemde wederzijdse vernietiging, dat dankzij de nog meer geavanceerde kernwapens nog afschrikwekkender is?

Kan de wereld daar dan niet meer op vertrouwen? Te gast is Paul van Hooft, verbonden aan het Centre for Strategic Studies in Den Haag.

Gullit en de vloek van de farao

Deze maand is het 100 jaar geleden dat het meest mysterieuze graf uit de Egyptische oudheid werd ontdekt: het graf van Toetanchamon. Ook is deze week de eerste aflevering te zien van de serie op Amazone Prime Video waarin Ruud Gullit op zoek gaat naar de vloek die op dit graf zou rusten. Het 3000 jaar oude Graf DK 62 uit het Dal der Koningen blijft ons bezighouden, de grafvondsten staan ook centraal in de Maand van Toetanchamon die het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden organiseert.

Maar wie groef Toetanchamon op en wat ontdekte Ruud Gullit over de vloek van deze farao? Conservator Daniel Soliman van het Museum van Oudheden in Leiden is te gast.

Klonk in de concentratiekampen de tango?

Zo’n 5 jaar geleden stuitte de criminoloog Willem de Haan per toeval op een gruwelijk verhaal. Al bladerend door een boek, ergens in een boekwinkel in Buenos Aires, las hij dat er in het concentratiekamp Buchenwald een Argentijnse tango was gespeeld. De nazi’s zouden een orkest van gevangenen hebben gedwongen om het nummer Plegaria te spelen.

Het verhaal schokte hem – niet op z’n minst omdat Willem in zijn vrije tijd een gepassioneerd tangodanser was, die het lied Plegaria heel goed kende. En het verhaal riep tal van vragen bij hem op. Ten eerste natuurlijk, of het echt gebeurd was. En zo ja, hoe en waarom de tango in de concentratiekampen was beland. Als criminoloog was Willem de perfecte persoon om deze muzikale oorlogsmisdaad tot de bodem toe uit te zoeken. Deze week verscheen het resultaat van zijn onderzoek: het Engelstalige boek Tango of Death, uitgegeven bij Brill. Hij is te gast. 

De column van Sana Valiulina

Portbail 1944

'The Woman King' de vrouwelijke strijders van Dahomey

Een leger volledig bestaande uit vrouwen: dat had het koninkrijk van Dahomey. Ze werden Agoji's genoemd, en ze woonden in het huidige Benin. Bijna waren ze vergeten, maar nu zijn ze vereeuwigd in de Hollywood-film The Woman King. Daarin staan deze amazones - en hoe zij één van Afrika's machtigste koninkrijken verdedigden - centraal.

Journalist en West-Afrikacorrespondent Femke van Zeijl vertelt ons over de geschiedenis achter The Woman King.

Het Spoor Terug: De fossielen van Dubois #2

Een documentaire van Olaf Oudheusden

De meeste fossielen vangen stof in musea en archieven, de fossielen van de homo erectus niet. In 1892 werden deze gevonden door de Nederlandse paleoantropoloog Eugène Dubois op Java. Zij zijn wereldberoemd geworden. De fossielen zijn als de Nachtwacht voor het Naturalis in Leiden, een pronkstuk dus. Dubois bewees met het schedelkapje, dijbeen en kies dat de mens de aap als gemeenschappelijke voorouder heeft.

In het tweeluik De fossielen van Dubois zoeken we antwoord op twee belangrijke vragen; hoe speelt zijn collectie vandaag de dag nog een rol in het wetenschappelijk onderzoek en waar hoort de collectie thuis? In OVT het historische verhaal waarom Indonesië de homo erectus al zolang wil terughebben en Nederland de fossielen maar niet los kan laten. Deze week deel 2.