OVT
OVT 10 april 2022
We leven vijftig jaar na 'Grenzen aan de Groei', het rapport waarin Amerikaanse wetenschappers waarschuwden dat de mensheid de planeet in rap tempo uitput. Politici, media en wetenschappers doken onmiddellijk op het boekje dat was gemaakt in opdracht van de Club van Rome. Waarom werd 1972 niet het keerpunt waar men toen van droomde?
Verder: Oorlogsmisdaden in Boetsja, de column van John Jansen van Galen en in Het Spoor Terug: Roermond als epicentrum.
Vijftig jaar na ‘Grenzen aan de Groei’
Grenzen aan de Groei. Zo heet het boekje van Amerikaanse wetenschappers dat vijftig jaar geleden verscheen, en dat bepleitte dat de mensheid bezig was in rap tempo de planeet uit te putten en onleefbaar te maken voor de mens. Politici, media en wetenschappers doken onmiddellijk op het rapport dat in opdracht van de Club van Rome gemaakt was. En toen… Ja, wat gebeurde er toen eigenlijk? Dat 1972 niet het keerpunt werd waar men toen van droomde, dat is wel duidelijk. Maar waarom niet? En wat kunnen we vijftig jaar na dato leren van het kanteljaar dat geen kanteljaar werd?
We bespreken het met klimaatjournalist Jaap Tielbeke en historicus Geert Buelens, die allebei een boek publiceerden over het rapport en de vijf decennia die volgden. Tielbeke schreef We waren gewaarschuwd en Buelens Wat we toen al wisten. Ook te gast is Jan Pronk, de PvdA-politicus die als net-dertiger in 1972 bij de besprekingen van PvdA-leider Joop Den Uyl en D66-leider Hans van Mierlo over dit rapport zat.
Oorlogsmisdaden in Boetsja
Boetsja, tot voor kort een naamloos stadje in Oekraïne, zal wellicht in de geschiedenisboeken worden toegevoegd aan het rijtje van My Lai en Srebrenica. Ook dat waren anonieme plekken, totdat zich een bloedbad ontvouwde in het Vietnamese dorpje in 1968, en een massa-executie plaatsvond nabij de VN-Enclave in 1995. Sindsdien staan de beide plaatsnamen voor oorlogsmisdaden en genocide. Een gruwelijk etiket waarvoor wellicht ook Boetsja in aanmerking komt. Maar hoe moeten we naar de gebeurtenissen in Boetsja kijken? Was er sprake van voorbedachte rade of van ontsporing van geweld?
Te gast zijn Karel Berkhoff, historicus en kenner van Oekraïne en Rusland werkzaam bij het NIOD, en Alette Smeulers, hoogleraar strafrecht en criminologie van internationale misdrijven aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Het Spoor Terug: Roermond als epicentrum
Een documentaire van Pieter-Bas van Wiechen
Pieter-Bas van Wiechen gaat op zoek naar de aardbeving die hem dertig jaar geleden uit zijn bed in Roermond schudde. Op 13 april 1992 werd Nederland opgeschrikt door de zwaarste aardbeving uit de nationale geschiedenis: 5,8 op de schaal van Richter met Roermond als epicentrum.
In deze radiodocumentaire hoor je verhalen over de aardbeving en over de bijzondere manier waarop lokale ondernemers de schadeafwikkeling zelf ter hand namen omdat de overheid veel te traag zou zijn.