OVT

OVT 13 juni 2021

In hoger beroep is Ratko Mladic dinsdag opnieuw veroordeeld. De laatste grote zaak van het Joegoslavië-tribunaal is afgerond. Tijd om de balans op te maken. Wat heeft 'het grootste oorlogstribunaal ooit' na ruim 25 jaar opgeleverd?

Verder: de dood van Boko Haram-leider Abubakar Shekau, Multatuli in Indonesië, en het Historisch Nieuwsblad viert feest.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Boko Haram-leider Abubakar Shekau dood

Al minstens zeven keer was hij dood verklaard, maar nu lijkt het ook echt waar te zijn: Abubakar Shekau heeft zichzelf opgeblazen in een spookwoud in Nigeria.

Wie was deze man, die de islamitische sekte Boko Haram omvormde tot een terroristische organisatie? En wat betekent zijn dood voor de toekomst van Boko Haram en Nigeria? We spreken met correspondent Femke van Zeijl.

Multatuli in Indonesië

Soekarno stond erom bekend dat hij graag Multatuli citeerde wanneer hij de Nederlandse wandaden ter sprake bracht. De Max Havelaar - 'eene memorie van grieven' volgens de schrijver - wakkerde het Indonesisch zelfbewustzijn aan. Multatuli, kortom, is een naam in Indonesië.

Filmmaker Arjan Onderdenwijngaard woont al jaren in Indonesië en is al jaren 'in' Multatuli. Hij schreef Multatuli leeft in Lebak, en komt praten over 160 jaar Max Havelaar in Indonesië.

Jos van Beurden over 'Ongemakkelijk erfgoed'

Onze musea liggen vol met koloniaal roofgoed. Hoewel de druk om het erfgoed terug te geven alsmaar groeit, wordt de daad nog maar weinig bij het woord gevoegd. Waarom laat de teruggave zo op zich wachten?

De teruggave van koloniaal roofgoed roept complexe vragen op, die niet zomaar te beantwoorden zijn. Onderzoeker Jos van Beurden volgt de ontwikkelingen al jarenlang op de voet. Deze week verscheen er van zijn hand het boek: Ongemakkelijk erfgoed. Koloniale collecties en teruggave in de Lage Landen. De auteur is te gast.

Jubileum Historisch Nieuwsblad

Het Historisch Nieuwsblad bestaat deze maand 30 jaar, en brengt een extra jubileumnummer uit over het kanteljaar 1991. Met verhalen over Europa, twee jaar na de val van de Muur en over de instorting van de Sovjet Unie. Maar ook met een verhaal over de dit jaar  alweer 200 jaar geleden overleden machthebber en potentaat die bijna heel Europa op zijn manier hardhandig wist te verenigen. Napoleon – want over hem gaat het – wilde een piramide voor zichzelf.

Hoofdredacteur Annemarie Laven, komt praten over de monumentenmanie van de kleine korporaal en over het Historisch Nieuwsblad.

De column van Micha Wertheim

Volgens Wikipedia

Het einde van het Joegoslaviëtribunaal: pionier in het internationaal strafrecht

Met de veroordeling van Ratko Mladić in hoger beroep afgelopen dinsdag, is de laatste grote zaak van het Joegoslavië-tribunaal afgerond. Tijd om de balans op te maken. Wat heeft het grootste en langstlopende oorlogstribunaal ooit na bijna 25 jaar opgeleverd?

Te gast is politicoloog en journalist Jorie Horsthuis, die in het jaar voorafgaand aan  Mladic’ eerste veroordeling, in 2017, meeliep bij het tribunaal. Later kreeg ze exclusieve toegang tot de archieven.

Het Spoor Terug: Kassiewijle #3 Het dode lichaam

Een 6-delige podcast van Laura Stek en Babs Bakels

Deze week de derde aflevering van de nieuwe podcastserie Kassiewijle.

Kunstenaar en funerair specialist Babs Bakels is van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood. Radiomaker Laura Stek, die haar sterfelijkheid juist graag negeert, raakte geïntrigeerd: waarom omringt iemand zich constant met eindigheid en verval? Kan zij ons iets leren over onze complexe verhouding met de dood?

In aflevering 3, 'Het dode lichaam', onderzoeken Laura en Babs de complexe positie van het lijk. Wat moeten en wat mogen we ermee? Babs presenteert het kunstwerk This Body that once was you, waarin de bezoeker zijn eigen verval visualiseert. Van koud lichaam tot glimmende kevers en flarden DNA. Ondertussen helpt Babs haar oma met het opstellen van een euthanasieverklaring, mocht het ooit zover komen.