OVT

OVT 20 september 2020

Grote opschudding in Amerika, toen in 1938 op de radio verslag werd gedaan van een invasie van marsmannetjes. Orson Welles’ hoorspel ‘War of the Worlds’ zorgde voor internationale opschudding. We praten met Dick van den Heuvel over het toneelstuk dat hij schreef over dit legendarische radioprogramma.

Verder in OVT: de onthulling van de shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020, Reber Dosky over zijn documentaire ‘Sidik en de panter’, Marlou Schrover over de historische achtergrond van vluchtelingenkampen en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Hans de Boer maakt shortlist Libris Geschiedenis Prijs bekend

De shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs wordt in de uitzending bekend gemaakt.

Uit de longlist van tien titels selecteert de jury vijf boeken die worden toegelicht door juryvoorzitter Hans de Boer, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW.

Reber Dosky over zijn documentaire 'Sidik en de panter'

Sinds 10 september draait de documentaire Sidik en de panter in de bioscopen. De film won in 2019 de IDFA Competition for Dutch Documentary en werd door VPRO Cinema bekroond met 4 sterren. De film vertelt het verhaal van de Koerdische bergen en de mensen die dit roerige gebied bewonen. Sidik, de gids in deze docu, neemt de kijker mee aan de hand van de bijzondere verhalen van dit eigengereide volk.

Zondag is Reber Dosky te gast, maker van de film en zelf afkomstig uit Koerdistan.

Maarten Prak over 'Nederlands Gouden Eeuw'

De Gouden Eeuw: een beladen en omstreden term. Desondanks handhaaft historicus Maarten Prak het begrip in zijn heruitgave over Holland in de 17e eeuw.

Hij komt uitleggen waarom de zwarte eeuw van slavernij en kolonialisme toch ook de eeuw van Nederland als wereldmacht en cultureel centrum is.

Maria Farag en haar moeder over 'Het huis van mijn moeder'

Bij het overlijden van haar Egyptische grootvader stuit Maria Farag op een stapel brieven. Liefdesbrieven van haar grootouders die grote vragen oproepen. Een aanleiding voor Maria om met haar moeder een reis door Egypte te maken.

Over deze reis, en haar Egyptisch-Nederlandse familiegeschiedenis schreef ze het boek Het huis van mijn moeder. Maria Farag is te gast, samen met haar moeder Elham.

Marlou Schrover over vluchtelingenkampen

Het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos ging een week geleden in vlammen op. Sindsdien leven veel vluchtelingen die daar onderdak kregen op straat. Ze willen het nieuwe tijdelijke kamp niet in: ze willen niet opnieuw bovenop elkaar en tussen het vuil wachten op de betere tijden die wellicht nooit komen.

Wat doet zo’n vluchtelingenkamp met ons beeld van de vluchteling en wat doet het met de vluchteling zelf? En sinds wanneer worden mensen op deze wijze opgevangen, grootschalig als een kudde?

Marlou Schrover, hoogleraar in Leiden en gespecialiseerd in de geschiedenis van migratie en vluchtelingen, is te gast.

De column van Nelleke Noordervliet

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Het Spoor Terug: De Spoetnik-kijker

Journalist Nienke Zoetbrood vindt telegrammen die haar grootvader 60 jaar geleden ontving. Ze komen uit Moskou, in codetaal. Waarom kreeg hij midden in de Koude Oorlog telegrammen uit Moskou? En wat staat erin?

In deze radiodocumentaire gaat ze op zoek naar het verhaal achter de telegrammen. Terug naar een tijd voordat de eerste mens op de maan stond, terug naar dat ene beslissende moment: de dag dat de Russen de Spoetnik lanceerden.

Ze reist af naar coördinaten die ze in haar grootvaders brieven vindt. Naar de plek waar zich Kunstmaanstation Nummer 807 moet bevinden: het huis van haar opa.

Het toneelstuk "Orson Welles' War Of The Worlds"

Het is zonder twijfel het meest legendarische radioprogramma aller tijden: Orson Welles’ War Of The Worlds. Toen in 1938 dit hoorspel over een invasie van marsmannetjes in Amerika op de radio werd uitgezonden, raakten talloze luisteraars compleet in paniek.

In het toneelstuk Orson Welles’ War Of The Worlds wordt een reconstructie gemaakt naar de aanloop en gevolgen van dit staaltje fake news avant la lettre.

Schrijver van het stuk Dick van den Heuvel is te gast.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.