OVT
OVT 29 juli 2018
Kunnen klassieke boeken ons helpen de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man: klassiekers over de mens van nu.
Met deze week: A room of One’s Own van Virginia Woolf. “Het enige wat ik kon doen was u een mening te geven over een klein punt: een vrouw moet geld hebben en een kamer voor zichzelf om romans te kunnen schrijven,” aldus Woolf, die in deze klassieker niettemin de lezer veel meer feministische pareltjes van wijsheid biedt. Met schrijvers Marjolijn van Heemstra, Jannah Loontjens en Xandra Schutte, hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer.
Verder een historische vakantietip en een documentaire over Lou Bandy, komiek tijdens het interbellum.
Opening
De Zomer van 1823
Maandag wordt de website ‘dezomervan1823.nl’, gelanceerd. De site gaat over het gelijknamige dagboek van Jacob van Lennep, over de wandeling door Nederland dat hij die zomer bijhield. Van dat dagboek is ook een opnieuw bewerkte heruitgave uitgekomen. En Van Lennep biograaf Marita Mathijsen vertelt in OVT over die voettocht en het andere Nederland van toen dat in het boek beschreven wordt.
Modern Man 4: Woolfs A Room of One's Own
Kunnen klassieke boeken ons helpen de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man: klassiekers over de mens van nu. Met deze week: A room of One’s Own van Virginia Woolf. “Het enige wat ik kon doen was u een mening te geven over een klein punt: een vrouw moet geld hebben en een kamer voor zichzelf om romans te kunnen schrijven,” aldus Woolf, die in deze klassieker niettemin de lezer veel meer feministische pareltjes van wijsheid biedt. Met schrijvers Marjolijn van Heemstra, Jannah Loontjens en Xandra Schutte, hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer. Presentatie: Jos Palm en Julie Blussé.
Vakantieman onder de Sint-Pieter in Rome
Iedere week vragen wij een expert op het gebied van geschiedenis om een bijzondere en onbekende vakantietip te geven. Deze week neemt mediëvist Sanne Frequin ons mee naar Rome. We dalen af naar de donkere krochten van de Sint-Pietersbasiliek en nemen een kijkje bij het graf van Petrus zelf.
Lou Bandy - Aan de top!
Lou Bandy was één van de grootste Nederlandse artiesten uit het interbellum. De humorist deed er jaren over om aan de top te komen en was vastbesloten daar te blijven. Hij ging net zo lang door totdat het publiek was uitgelachen - ten koste van zijn collega's, die zijn vakmanschap roemden maar hem als mens niet mochten. Bijna zestig jaar na zijn dood weet bijna niemand meer wie hij was. Of zoals hijzelf zei: "Om in het hart van het Nederlandse volk verankerd te liggen, daar is wel wat voor nodig." Portret van een man die even geliefd was als gehaat, op reis naar het hoogtepunt van roem en weer terug, door radiomaker René van Es.
Oorspronkelijke uitzending bij Radio Doc 11 maart 2018.