OVT
OVT 22 juli 2018
Kunnen klassieke boeken ons helpen om de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man. Met deze week Joseph Conrads The Secret Agent, een onthutsende roman over de terroristische state of mind uit de vroege twintigste eeuw. Met Rutger van der Hoeve en Beatrice de Graaf.
Verder een historische vakantietip en een documentaire over Wim de Bie: de radiojaren.
Opening
In Memoriam: Evelien Gans
Donderdag overleed historica Evelien Gans op 67 jarige leeftijd. Ze was de biografe van vader en zoon Jaap en Ischa Meijer en auteur van een invloedrijk oeuvre over hedendaags antisemitisme en de verhouding tussen joodse en niet joodse Nederlanders. Ook bekleedde ze tot voor kort de bijzondere leerstoel Hedendaags Jodendom, aan de UvA,
Haar analyses en stellingnames op het gebied van discriminatie en hedendaags anti-semitisime brachten haar nu en dan in aanvaring met opiniemakers als Theo van Gogh en Chris van der Heijden. Gans bespeurde in fictie over- en geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog een tendens die ze 'nivellering' noemde en dat ze in een recent interview met Vrij Nederland omschreef als: "het vervagen van de grenzen tussen daders, slachtoffers, omstanders, medeplichtigen."
OVT praat met rabbijn Tamarah Benima over de invloed die Evelien Gans met haar historisch en maatschappelijk werk heeft gehad.
Modern Man 3: Conrads The Secret Agent
Kunnen klassieke boeken ons helpen om de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man. Met deze week Joseph Conrads The Secret Agent, een onthutsende roman over de terroristische state of mind uit de vroege twintigste eeuw.
Met Rutger van der Hoeve en Beatrice de Graaf. Presentatie: Jos Palm, Julie Blussé en Xandra Schutte.
Vakantieman gevangen in Philadelphia
De vakantieman is deze week een vakantievrouw. Iedere week vragen wij een expert op het gebied van geschiedenis, of in dit geval strafrecht, om een bijzondere en onbekende vakantietip te geven. Vandaag is Pauline Schuyt te gast, hoogleraar sanctierecht en straftoemeting van de Universiteit Leiden. Ze neemt ons mee naar de oudste moderne gevangenis ter wereld, in Philadelphia.
Wim de Bie - de radiojaren
In 1963 begon Wim de Bie zijn medialoopbaan als eindredacteur van het VARA-radioprogramma Uitlaat. Hoewel het radioarchief van Uitlaat grotendeels verloren is gegaan, vormt het deel dat bewaard is gebleven een blauwdruk van een tijd waarin de jongeren Nederland compleet hebben weten te veranderen. Een documentaire van Marco Raaphorst en Wim de Bie.
Dit is een herhaling, deze documentaire werd eerder uitgezonden in Radio Doc op 28 mei 2017.