OVT

OVT 21 oktober 2018

In deze uitzending, live vanuit Goejanverwellesluis: In Memoriam Wim Kok. Ook kijken we samen met historicus Gabri van Tussenbroek naar de mannen op het bekendste schilderij van Nederland: de Nachtwacht. Wie waren zij? En waarom lieten zij zich vereeuwigen?

Verder in OVT: de geschiedenis van Goejanverwellesluis, de nouveau riche van de Gouden Eeuw, Brexit en de Noord-Ierse grens, Rachida Lambaret over de Eerste Wereldoorlog, vulvapaniek en mannenvrees, historische boeken met Wim Berkelaar, de column van John Jansen van Galen en muziek van Jan Rot.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Goejanverwellesluis

Wat gebeurde er ook alweer precies in Goejanverwellesluis? Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van de gevluchte Oranjeprins liep er een politiek blauwtje, maar verder? Historicus Mart Rutjes legt het uit.

In Memoriam: Wim Kok

In Memoriam: Wim Kok. Te gast is Piet de Rooij.

Jan Rot

Jan Rot verzorgt deze week de muziek. Hij zingt protestsongs, de vaderlandse protestklassiekers van vroeger. Ook vertelt hij waaraan een goed en oprecht protestlied moet voldoen.

Onze revolutie

Is er een betere plaats om uit te zenden dan Goejanverwellesluis als het gaat om Nederland en opstand? Wilhelmina van Pruisen kwam er in 1787 in haar koetsje voorbij op weg naar Den Haag om te pleiten voor haar verdreven man stadhouder Willem V. Ze werd teruggestuurd, ging klagen bij haar broer, die een legertje stuurde om de brutale patriotten een lesje te leren. De Nederlandse revolutie was voorbij en zou pas met de inval van de Fransen in 1795 weer op gang komen. Historicus en patriottenkenner Mart Rutjes schreef over die tijd het boek ‘Door gelijkheid gegrepen’, en komt praten over onze achttiende-eeuwse revolutiedrang.

Column

John Jansen van Galen is deze week de columnist.

De nouveau riche van de Gouden Eeuw

Ze waren ijverig en vroom. Ze begonnen als burger en eindigden als regent. De Nederlands Gouden Eeuw dankte alles aan hen, en zij aan Nederland en vanzelfsprekend aan de zwarte slaven overzee. We hebben het over de 500 rijksten uit de zeventiende en achttiende-eeuwse Republiek. Historicus Kees Zandvliet portretteerde de oude en nieuwe rijken van toen in zijn boek ‘De 500 rijksten van de Republiek.’ Hij komt erover praten samen met welgestelden-watcher Jort Kelder.

Goejanverwelle moet in ere hersteld

Hekendorp, zo heet tegenwoordig het plaatsje dat we kennen als Goejanverwellesluis of beter gezegd als Goejanverwelle. Die oude naam moet terug, vindt een betrokkene. Een kort gesprek met Jacob Tammens.

Brexit en de Noord-Ierse grens

Sinds de dreiging van de brexit nemen de spanningen in Noord-Ierland weer toe. En de angst is groot dat als er een nieuwe harde grens zou komen tussen Noord-Ierland en Ierland, het zou leiden tot heropleving van de tijd van ‘The Troubles’ oftewel van de burgeroorlog tussen katholieken en protestanten.
Historicus Joost Augusteijn komt praten over de Brexit, de mogelijk nieuwe grens en de gevolgen.

Nachtwacht

Het hondje dat deze week groot in het nieuws was vanwege de aangekondigde restauratie, komt erin voor, maar het blijft een onbekende. En hetzelfde geldt voor het meisje op de Nachtwacht. Alle aandacht gaat uit naar de uitgedoste mannenbroeders. Zij zijn het onderwerp van het boek van historicus Gabri van Tussenbroek ‘Amsterdam en de Nachtwacht’. De historicus komt praten over de mannen op het beroemdste schilderij uit onze geschiedenis.

Roman over WO I

De Eerste Wereldoorlog is alweer 100 jaar oud. Toch blijft de eerste grote massaoorlog een bron van verbazing. Nooit eerder vielen er zoveel slachtoffers en nooit eerder moesten zovelen, uit welk gat op aarde ook, ineens naar het front. Zo ook de Marokkaans-Franse hoofdpersoon uit de roman ‘Vertel het iemand’ van Rachida Lamrabet. De schrijfster is te gast.

Historische boeken

Onze recensent Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal: ‘1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’ van Els Kloek; ‘Visser ’t Hooft. Een leven voor de oecumene (1900-1985)’ van Jurjen Zeilstra; ‘Verlichting nu. Een pleidooi voor rede, wetenschap, humanisme en vooruitgang’ van Steven Pinker; en ‘De grafdelvers. De laatste winter van de Weimarrepubliek’ van Rudiger Barth en Hauke Friederichs.

VPRO tijdens de Maand van de Geschiedenis

Meer informatie over de activiteiten van VPRO tijdens de Maand van de Geschiedenis vind u hier