Thomas Erdbrink is koud een dag in Nederland en hapt op een woonboot in hartje Amsterdam, zijn tijdelijk onderkomen, in een Hollandse boterham met kaas. Eigenlijk is hij hier op vakantie met zijn vrouw. Maar ook om interviews te geven en de voice-over in te spreken van het tweede seizoen van Onze man in Teheran.
Ook de nieuwe afleveringen bevatten weer komische, hartroerende, soms verdrietige, maar vooral ook verbazingwekkende scènes, zien we in een voorproefje. Iran is veranderd – en niet zo’n beetje ook, zal Erdbrink straks vertellen. En dan is er nog zijn werk voor The New York Times dat altijd doorgaat. De mail gisteravond van zijn baas betekent vast niet veel goeds voor de vakantie, waar zijn chef sowieso niet in gelooft.
Het leven van journalist Erdbrink en zijn vrouw, Newsha Tavakolian, speelt zich af op het wereldtoneel: zij als Magnum-fotograaf voor toonaangevende internationale kranten, hij als bureau chief Teheran van de The New York Times, die als een van de weinige westerse journalisten een schakel vormt tussen Iran en de rest van de wereld.
Erdbrink: ‘De druk van de krant is hoog. Een bureau chief heeft doorgaans zo’n vijftien man onder zich, maar de Iraanse autoriteiten staan niet toe dat mijn kantoor groeit en dus doe ik alles alleen: nieuws, achtergrondverhalen plus de speciale projecten. Vandaar ook dat het zo lang duurde voor we weer aan Onze man in Teheran konden beginnen. Plus wat er tijdens de draaiperiode allemaal gebeurde, zoals toen we aan het filmen waren in Los Angeles en er een terroristische aanslag plaatsvond in Teheran, zodat ik halsoverkop terug moest.’