In de driedelige VPRO-serie mijn vader de gelukszoeker heeft reizen Nadia Moussaïd en haar vader Alice, het pad terug dat hij op 17-jarige leeftijd als gelukszoeker vanuit Marokko naar Europa heeft afgelegd.

zondag 20 & 27 maart en 3 april om 20.20 uur op NPO 2

Alice Moussaïd is 17 jaar als hij zich eind jaren 70 per schip vanuit zijn geboorteland Marokko naar Europa laat smokkelen om zijn geluk te zoeken. Ruim veertig jaar later neemt Alice zijn in Schiedam geboren en getogen dochter mee voor een reis in omgekeerde richting, terug naar Marokko. Nadia leert door de reis niet alleen haar eigen achtergrond beter kennen, maar ontdekt ook het indringende verhaal over de weg die migranten, ook nu nog, afleggen om hun geluk in Europa te beproeven.

oude en nieuwe migranten

Onderweg spreken zij met hedendaagse gelukszoekers die dezelfde route afleggen, maar door een heel ánder Europa dan Alice destijds aantrof. Ze treffen oude en nieuwe migranten in o.a. Parijs, Noord-Italië, Barcelona en Tanger. Hoe is Europa de afgelopen decennia veranderd voor migranten die in Europa wonen? En voor degenen die nu onderweg zijn? Wat zijn hun angsten en dromen? Is Europa wel het gedroomde paradijs? 

vpro

'Het gaat om de consequenties van migratie. En de gevoelens die met migratie gepaard gaan van heimwee, verscheurdheid van families die nooit samen zijn en schuldgevoelens naar de achterblijvers. Dat ervaar ik zelfs, terwijl ik hier geboren ben.' 

Nadia Moussaïd

onherkenbaar geboorteland

De reis eindigt waar deze voor Alice ooit begon. In Fez (Marokko) spreken hij en Nadia de familie die achtergebleven is. Een neef van Nadia wil niets liever vertrekken, naar een Europa dat er niet meer is of er misschien wel nooit geweest is.

En Marokko zelf is inmiddels ook drastisch veranderd. Vader Alice wil zijn dochter het Marokko van toen laten zien, maar herkent veel van zijn geboorteland niet meer en voelt zich door de reis gedwongen grote keuzes te maken.

Mijn vader de gelukszoeker is een emotionele roadtrip door heden en verleden die aan de hand van één familiegeschiedenis het verhaal van vele migranten vertelt. Een verhaal over roekeloze avonturiers maar evenzeer over bewonderenswaardige doorzetters.

Regie: Roozbeh Kaboly

vpro

'Het gaat om de consequenties van migratie. En de gevoelens die met migratie gepaard gaan van heimwee, verscheurdheid van families die nooit samen zijn en schuldgevoelens naar de achterblijvers. Dat ervaar ik zelfs, terwijl ik hier geboren ben.' 

Nadia Moussaïd

interviews bij dit programma

Uit de gids: retourtje geluk

Hoe doe je dat, een documentaire maken met je eigen vader? Hoe acti­vistisch is Mijn vader de gelukszoeker bedoeld? En hoe kreeg regisseur Roozbeh Kaboly de hele familie Moussaïd aan het dansen? De VPRO Gids besprak het allemaal met Nadia Moussaïd en Roozbeh Kaboly.

Nadia bij bureau buitenland

Hij is 17 jaar als hij zich eind jaren 70 per schip vanuit zijn geboorteland Marokko naar Europa laat smokkelen om zijn geluk te zoeken: Alice Moussaïd. Ruim veertig jaar later neemt Alice zijn in Schiedam geboren en getogen dochter Nadia mee voor een reis in omgekeerde richting, terug naar Marokko. Onderweg spreken ze met hedendaagse gelukszoekers die dezelfde route afleggen.

er zijn veel meer families met hun eigen verhaal, zoals:

Een migratieverhaal vol trots en heimwee

'Ik kende het land niet, sprak haar taal niet en ik had geen zekerheid over mijn toekomst.’ Saptarshi (29) is in Nederland opgegroeid, haar ouders in Bangladesh. Maar het migratieverhaal van deze familie begint al een generatie eerder, bij Saptarshi’s opa.