In de zesdelige serie Het Duitsland van mijn moeder reist programmamaker Britta Hosman de familiegeschiedenis van haar moeder na, en daarmee die van heel naoorlogs Duitsland, waarbij de actualiteit - vluchtelingencrisis en Russische dreiging - opvallende parallellen vertoont met het verleden.
Hosmans moeder vluchtte als vierjarig meisje met haar ouders in de winter van 1945 uit Oost-Pruisen. Ze behoorden tot de in totaal 14 miljoen Duitsers die uit de Ost-Gebiete op de vlucht sloegen voor het oprukkende Russische Leger. Halsoverkop verlieten ze huis en haard en vertrokken met paarden, karren en sleeën richting het westen. Het was een erbarmelijke volksverhuizing. Mensen raakten elkaar voorgoed kwijt in de chaos en bijna twee miljoen mensen kwamen om het leven.
De odyssee begon met de barre tocht naar havenstad Pillau (nu Baltiesjk). Vandaar ging het per schip naar Gotenhafen (Gdynia) bij Dantzig (Gdansk) in Polen, waar de familie zich wegens plaatsgebrek niet meer kon inschepen op de Wilhelm Gustloff. Tot haar geluk, want dit cruiseschip verging door een Russische torpedo, waarbij ongeveer 9000 Duitse opvarenden verdronken in de Oostzee. Met een andere boot ging de reis verder westwaarts.