atheïstisch
China is officieel atheïstisch sinds het communistische regime van Mao Zedong. Toch speelt geloof in het leven van veel Chinezen een rol. Cijfers over dit onderwerp zijn onbetrouwbaar, maar volgens een rapport uit 2016 noemt grofweg een derde van de volwassenen in China zichzelf gelovig.
voor altijd
Voor alle leden van de communistische partij is het verboden een geloof aan te hangen, ook wanneer zij gepensioneerd zijn.
vrijheid van
De Chinese regering erkent officieel vijf religies: Chinees boeddhisme, taoïsme, islam, protestantisme en katholicisme. Religieuze instituten moeten echter wel goedgekeurd worden door de staat en veel gelovigen die een ‘officiële’ religie aanhangen worden beperkt in de beoefening van hun geloof.
in het geheim
Naar schatting zijn er zo’n 10 tot 12 miljoen katholieken in China, waarvan ongeveer de helft in het geheim zijn geloof belijdt. Deze ondergrondse kerkgenootschappen weigeren controle van de staat over het geloof te erkennen.
illegale godsdiensten
Naast de ‘officiële' religies kent China ‘illegale’ religies, waaronder Tibetaans boeddhisme en Falun Gong, dat sinds 1999 verboden is.