Ruben Terlou trekt de bergen in en leert meer over het Taoïsme.

In het berggebied waar de Tao ontstond zijn nog altijd monniken die op zoek zijn naar de waarheid en verlichting. En naar zichzelf. Maar het valt nog niet mee om uit het keurslijf van China’s maatschappelijke verwachtingen te stappen. En veel jongens die niet willen deugen belanden op de grootste kungfu academie ter wereld – waar 30.000 jongeren kracht en discipline wordt bijgebracht.

Ruben gaat op zoek naar de waarde van de Tao voor jongeren en ontmoet een oude kluizenaar die al decennia in een grot leeft.

interactieve foto's

Ook online neemt Ruben Terlou je mee Door het hart van China: in een reeks interactieve, zeer gedetailleerde foto's komen extra verhalen aan bod die niet of maar gedeeltelijk in de televisieserie voorbij komen. De acht foto's kun je nu bekijken via de link hiernaast; lees hier meer over deze site.

factsheet

atheïstisch
China is officieel atheïstisch sinds het communistische regime van Mao Zedong. Toch speelt geloof in het leven van veel Chinezen een rol. Cijfers over dit onderwerp zijn onbetrouwbaar, maar volgens een rapport uit 2016 noemt grofweg een derde van de volwassenen in China zichzelf gelovig.

voor altijd
Voor alle leden van de communistische partij is het verboden een geloof aan te hangen, ook wanneer zij gepensioneerd zijn. 

vrijheid van
De Chinese regering erkent officieel vijf religies: Chinees boeddhisme, taoïsme, islam, protestantisme en katholicisme. Religieuze instituten moeten echter wel goedgekeurd worden door de staat en veel gelovigen die een ‘officiële’ religie aanhangen worden beperkt in de beoefening van hun geloof.

in het geheim
Naar schatting zijn er zo’n 10 tot 12 miljoen katholieken in China, waarvan ongeveer de helft in het geheim zijn geloof belijdt. Deze ondergrondse kerkgenootschappen weigeren controle van de staat over het geloof te erkennen.

illegale godsdiensten
Naast de ‘officiële' religies kent China ‘illegale’ religies, waaronder Tibetaans boeddhisme en Falun Gong, dat sinds 1999 verboden is.

orgaanhandel
Volgens The International Coalition to End Organ Pillaging in China zijn in het verleden aanhangers van Falun Gong gevangen genomen, geëxecuteerd en gebruikt voor orgaanhandel.

lokaal Jeruzalem
De stad Wenzhou in de oostelijke provincie Zhejiang staat ook wel bekend als ‘het Jeruzalem van China’. Naar schatting is 15% van de inwoners christen, voornamelijk protestants. In 2014 sloot de communistische partij meer dan 230 kerken in deze stad.

christelijke wereldmacht
Het christendom groeit sterk in China, zo sterk dat het in de komende jaren uit zou kunnen groeien tot het land met de meeste christenen in de wereld.

gelukkig moslim
Volgens de Chinese regering zijn moslims in de westerse regio Xinjiang ‘de gelukkigste moslims ter wereld’. Volgens een rapport van Freedom House is deze groep juist een van de zwaarst vervolgde bevolkingsgroepen in China.

volksreligie
Naast alle eerder genoemde religies, beschikt China nog over een zogeheten 'volksreligie': dit is het geheel aan geloven en spirituele handelingen die voortkomen uit eeuwenoud of lokaal gebruik, zoals je die zag in aflevering 3.

meer ontdekken

het geloof is overal in de wereld anders, en stiekem toch hetzelfde

DE WERELD IN ZEVEN DAGEN | GELOOF

In De wereld in zeven dagen passeren zeven thema's de revue bij zeven gezinnen van over de hele wereld. Met de vraag in hoeverre ze wel of niet hetzelfde betekenen voor deze mensen. Eén van de thema's: geloof.

In Rusland heeft het communistische regime decennia lang geprobeerd religie uit te roeien. Hoe is het nu voor de hedendaagse Rus om tussen de eeuwenoude religieuze en de recente atheïstische traditie te leven? En waarin geloven gewone gezinnen elders in de wereld, in Brazilië, de VS, Turkije, China, Kenia en Nederland?