Ruben Terlou is aangekomen in de provincies Shanxi en Shaanxi en ontdekt daar hoe Chinezen omgaan met de dood.

Tijdens het jaarlijkse Qingmingfestival brengen alle Chinezen een offer aan het graf van hun overleden voorouders. Alles wat ze de overledenen in het hiernamaals gunnen wordt aan het graf verbrand: van papieren koelkasten tot Lamborghini’s en iPhones. En ook een Chinese plattelandsbegrafenis leidt tot verbazingwekkende taferelen.

Ruben gaat op zoek naar de achtergronden van het verschijnsel ‘geestenhuwelijk’ – waarin lijken met elkaar worden getrouwd.

interactieve foto's: Het graf & Het huwelijk

Ook online neemt Ruben Terlou je mee Door het hart van China: in een reeks interactieve, zeer gedetailleerde foto's komen extra verhalen aan bod die niet of maar gedeeltelijk in de televisieserie voorbij komen.

In het derde en vierde tableau ontdek je meer informatie over het geestenhuwelijk en het jaarlijkse Qingmingfestival.

factsheet

feestdagen
Er zijn meerdere Chinese feestdagen speciaal voor de doden. Tijdens het Qingmingfestival begin april is het de bedoeling dat je het graf van je voorouders bezoekt en schoonmaakt. Eet er Qingming-knoedels bij. 

namaakgeld
Bij een begrafenis, maar ook tijdens het Qingmingfestival, wordt er dodengeld verbrand voor de overledene. Behalve namaakgeld wordt er nog veel meer papier gemaakt voor de doden: flessen cognac, Mahjongtafels, theesets, wasmachines, scooters, Mercedessen, garderobe, gouden huizen, Apple-gadgets, massagestoelen, shampoo, etc.

begraven of cremeren
Ongeveer de helft van alle Chinese uitvaarten is een crematie, ondanks dat begraven vaak de voorkeur heeft. Om te voorkomen dat te veel land wordt opgeslokt als begraafplaats, heeft de regering beslist dat een graf maximaal een vierkante meter mag zijn. Als alle overleden Chinezen begraven zouden worden in zo’n klein graf, zou er in 2100 een begraafplaats ter grootte van een vijfde van Shanghai nodig zijn.

Den Haag
In 2000 werd er in Den Haag een heuse Chinese begraafplaats geopend. Er is een vergunning om vuurwerk af te steken en bij de uitvaartwinkel die tegelijkertijd opende is wierook en dodengeld te koop.

de kosten
In Beijing betaal je gemiddeld 80.000 yuan (meer dan 10.000 euro) voor een begrafenis. 

grafschennis
In oude Chinese graftombes staat vaak ook antiek, wat grafschennis tot een lucratieve bezigheid maakt. The New York Times meldde dat misschien wel 80% van de graftombes leeggeroofd zijn.

terracottaleger
In Shaanxi staat het mausoleum van de eerste keizer van China, bekend van het terracottaleger. Het leger is in 1974 ontdekt, maar nog steeds niet volledig opgegraven. Ook het mausoleum is nog onaangeraakt. 

meer ontdekken

heb jij weleens bedacht wat je zou willen na je dood?

ONGESIGNEERD | DE BEGRAAFPLAATS

Cremeren is populair. Zo populair dat de begraafplaats wel eens tot het verleden kan gaan behoren. De aantrekkingskracht van crematie reflecteert onze geïndividualiseerde samenleving, maar wat voor gevolgen heeft deze ontwikkeling voor de infrastructuur van de dood?

Ongesigneerd is een podcast over onopvallend design, van het kantoor tot de dierentuin en straatnaambordjes tot stoplichten.