De burgemeester van Sotsji is er helemaal klaar voor: in een interview met de New York Times deze week somt hij trots op wat er de afgelopen jaren allemaal wel niet in Sotsji is gebouwd en aangelegd: ruim 320 kilometer aan nieuwe wegen, 49 nieuwe hotels met 24.000 kamers, 55 bruggen. Het mocht wat kosten: nu al staat de teller op 51 miljard dollar, ruim elf miljard dollar meer dan de 40 miljard die China uitgaf aan de Zomerspelen van 2008.
Poetin wil zichzelf en zijn land verkopen aan de wereld. Sotsji is daarbij niet voor niets gekozen. De regio wordt wel eens de Russische riviera genoemd, correspondent Olaf Koens vindt dat trouwens een beetje overdreven, zei hij in een gesprek met Tessel Blok voor Villa VPRO (11 april 2012).
'Nou dat is wel heel erg overtrokken. Ook Sotsji was een soort kuuroord, maar het is wel een heel bijzonder gebied. Subtropisch, er groeien palmbomen en bananen. Veertig kilometer verderop tref je pistes aan om te skieën.'
Zo'n vier miljoen toeristen komen er elk jaar in Sotsji, op zoek naar de goudgele stranden, de mineraalbronnen en om ruines te bekijken, die ook op de lijst van unesco werelderfgoed staat.
Het klimaat heeft korte winters en lange zomers, het is er nu rond de 14 graden. Maar, denk je vast: wat heb je daar te zoeken voor de Olympische Spelen? Nou, in een kleine straal rondom zijn bergen en daar ligt de sneeuw. Op bijvoorbeeld circa 50 kilometer ten oosten van de stad ligt de wintersportplaats Krasnaja Poljana. Zomer en winter zo dichtbij maakt dit gebied zo bijzonder.
Op YouTube zijn er gelikte promofilmpjes te zien van Sotsji. Wel leuk om een beetje een beeld te krijgen waar onze sporters straks rondlopen, of jij zelf als supporter... of vrijwilliger. Want die zoeken ze namelijk nog. Bekijk onderstaand hilarische filmpje waarin ze een oproep doen voor vrijwilligers. Je kan bijvoorbeeld huizen poetsen van ouderen die er wonen.