Je hebt een kaart nodig om überhaupt een beetje overzicht te krijgen over deze regio. Want het is nogal ingewikkeld. Wij weten niet beter dat een regio verdeeld is onder landen. Maar in dit deel van de wereld is het gebied naast vier landen opgedeeld in republieken, autonome provincies en zelfs territoria.
Die landen zijn Rusland, Armenië, Azerbeidzjan (weet je nog van het Songfestival vorig jaar) en Georgië (tot voor kort was de vrouw van de president de Zeeuwse Sandra Roelofs). Maar… in Azerbeidzjan vind je Nagorno-Karabach, dat is nu een autonome provincie. En Georgië is niet de baas over zijn hele grondgebied. Erin ligt bijvoorbeeld de republiek Abchazië. Die noemt zichzelf onafhankelijk, maar de streek wordt alleen erkend door Rusland en nog drie Zuid-Amerikaanse staten.
Ten slotte heb je nog zeven Russische deelrepublieken, zoals Dagestan, Tsjetsjenië, Adygea en Ingoesjetie. Gebieden waar het te gevaarlijk is om te reizen. Tsjetsjenië kennen we iets beter dankzij eindeloos geweld, maar ook door Ruud Gullit, die daar eventjes coach was van het voetbalteam van de brute president Kadyrov. En Dagestan herinneren we ons nog van Arjan Erkel, die er werkte voor Artsen zonder grenzen, maar werd ontvoerd.
Duizelt het je al? Nou we doen er nog een schepje bovenop. Want binnen dit gebied leven meer dan vijftig volken. En die hebben namen waar je vast nog nooit van hebt gehoord: Tsachoeriërs? (Ze wonen in Azerbeidzjan en horen tot de Russische deelrepubliek Dagestan). Of de Tsjerkessen? Wikipedia vertelt je er meer over, maar Jelle Brandt Corstius zocht er voor de nieuwe serie De bergen achter Sotsji een paar op.