Het is vrijdagochtend, kwart voor vijf. De wekker gaat. Nog in het donker loopt Nyls met zijn vriend Nate naar het zwembad, waar om half zes de eerste krachtraining van de dag op het programma staat. Elke zwemmer wordt gemeten, er wordt bepaald wie waarop traint. Om half zeven liggen de jongens al in het zwembad. Na een heftige training ('we worden echt afgebeuld') beginnen de colleges om half negen. Het wordt net licht. Voor Nyls zit er al een halve dag op.
Sinds september leeft Nyls zijn American Dream: studeren en zwemmen aan de NC State University in North Carolina, Amerika. Dat betekent keihard knallen en meters maken in het zwembad. Onze cameraploeg zocht 'm op en zag de intense sportcultuur met eigen ogen.
keihard knallen en meters maken
'Ik heb het hier erg naar m'n zin,' vertelt Nyls. 'Maar het is ook keihard werken.' Na de colleges maakt hij zijn huiswerk, chillt hij met vrienden en hangt hij op het kantoor van zijn coach Bobby Guntoro, waarna er opnieuw een training op het programma staat. 's Avonds ligt de Nederlandse freshman om acht uur in bed.
Zijn leven bestaat vooral uit zwemmen. Keihard zwemmen. De focus ligt in Amerikaanse trainingen veel meer op keihard knallen en meters maken dan in Nederland, waar meer aandacht is voor technologie en techniek. Amerikanen geloven dan ook dat je als zwemmer rond je 22e al op je top moet zijn, terwijl Nederlandse zwemmers vaak pas rond hun 27e pieken.
'Ik ben voor het eerst onder soortgenoten, hoef hier aan niemand uit te leggen wat ik doe'
'Word ik er een beter zwemmer van?'
De spartaanse aanpak brengt soms ook twijfel met zich mee. 'Ik vraag me soms af of het wel goed is voor je lichaam wat ik doe. Of ik mezelf niet opbrand. Zo'n zware belasting de hele tijd terwijl ik nog niet uitgegroeid ben. Daar stel ik vragen over aan mijn coach Bobby. Voor mij zijn eigenlijk maar twee dingen belangrijk: word ik er een betere zwemmer van en krijg ik er een leuker leven van?'
Japans bij Akari Express
Van de campus gaat Nyls nauwelijks. 'We eten weleens bij Akari Express, dat is een Aziatisch restaurant op loopafstand van de campus.' Zo ook deze vrijdag. Af en toe hangt hij wat rond in Raleigh met vrienden Nate, Gio en Jack.
hard tegen hard
Op zaterdag staat er een meet op het programma. De Wolfpack - zo heet het zwemteam van NC State - krijgt de Virginia Cavaliers op bezoek. De zwemmers van Virginia uiten zich voor de wedstrijd wat agressief op sociale media. Het is duidelijk; als het aan hen ligt, wordt het hard tegen hard. Voor de wedstrijd begint verzamelen de Wolfpack-zwemmers zich in de catacomben voor een gezamenlijke yell...
intense sportcultuur
'De sportcultuur is hier zo intens, zwemmen is écht een teamsport,' vertelt Nyls. Na de yell in de catacomben gaan de lichten uit. Rook dringt het zwembad binnen als de zwemmers het bad binnenlopen. Op de tribunes gonst het en de teamcaptain doet er nog een extra schepje bovenop:
onder soortgenoten
Op de vrije zondag gaan Nyls en zijn vrienden op pad met een soort elektrische step. Die staan overal op de campus en brengen de sporters van A naar B. 'We gaan weleens graffiti spuiten in de Free Expression Tunnel.' Even uit de zwemroutine, maar van al te veel ondernemen komt het niet. Het is vooral uitrusten geblazen voor een nieuwe, zware trainingsweek. Ondanks het intense trainingsschema bevalt het de Nijmeegse student goed in Raleigh: 'Ik ben voor het eerst onder soortgenoten, hoef hier aan niemand uit te leggen wat ik doe.'
op een haar na
Het zwemteam is hecht, iedereen gaat voor hetzelfde doel: het halen van de internationale top. Coach Guntoro geeft zijn pupillen ondertussen mee vooral te genieten van de weg daar naartoe. Dat je grote toernooien zoals de Olympische Spelen ook op een haar na kunt missen, ervoer hij zelf.
rustiger vaarwater
De zwaarste trainingen van het seizoen zitten er zo'n beetje op. Eind maart staan de NCAA-kampioenschappen op het programma: de nationale kampioenschappen voor universiteitsteams. Het Amerikaanse zwemmen draait om dit toernooi en dus moeten de zwemmers dan fit en uitgerust zijn.
'Turn' van The Wombats
Van een bezoek aan de keten Krispy Cream Donuts komt het deze zondag niet meer. Die plek maakte veel indruk op Nyls, toen hij voor het eerst in Raleigh kwam om kennis te maken bij NC State.
‘We reden over zo’n typische Amerikaanse weg, op de radio werd Turn van The Wombats gespeeld. Ik viel als een blok voor die hele Amerikaanse scenery. Daarna heb ik de keuze gemaakt voor NC State. Dat nummer is sindsdien ook echt de soundtrack van mijn tijd hier in NC’.
stroopwafels
Zijn American Dream is full on, maar ondertussen blijft Nyls een Nederlandse jongen. Dat is ook de andere freshmen niet ontgaan en dus moet er ook soms op zijn Nederlands geyelld worden. Stroopwafels on three?!