VPRO Tegenlicht viert zijn twintigste verjaardag met het op een futuristische manier ontsluiten van het rijke archief.

Op 8 september 2002 werd de allereerste aflevering van VPRO Tegenlicht uitgezonden. De titel: ‘Frontberichten van de nieuwe oorlog’. Het ging om de ‘War on terror’ die de toenmalige president van de Verenigde Staten in gang had gezet. Die oorlog bleek een lange adem te hebben, weten we nu, maar gelukkig geldt dat ook voor het programma.

Twintig jaar en 555 uitzendingen later geldt VPRO Tegenlicht als een ijzersterk instituut op documentairegebied. Het programma richt zich op thema’s als politiek, economie, cultuur, technologie en wetenschap, maar de insteek is altijd hetzelfde: een kijkje in de toekomst. Invloedrijke denkers als Evgeny Morozov en Francis Fukuyama krijgen zendtijd om hun soms revolutionaire ideeën uit de doeken te doen, maar ook de biologische boer en de ondernemende loodgieter komen aan het woord.

Tegenlicht is per definitie vooruitstrevend, en moet daarom soms zelfs uitkijken dat het niet te ver vooroploopt. Wie door het archief bladert, denkt regelmatig: toen al? In 2003 was er een tweeluik over ‘de waterstofrevolutie’. In 2004 stond in de programmabladen: ‘De Chinezen komen!’. In 2006 vroeg men zich af of de macht van Google niet te groot aan het worden was.

archief van de toekomst

Dat kijkers zich betrokken voelen bij het programma, blijkt wel uit de succesvolle ‘MeetUps’. Na elke aflevering zijn er op tientallen plekken in het land bijeenkomsten waar burgers samen met experts doorpraten over de uitzending van die week. Niet zelden leiden die evenementen weer tot ideeën voor nieuwe afleveringen.

Het is een prachtig oeuvre om na twintig jaar op terug te kijken en tevreden wat hoogtepunten de revue te laten passeren. Maar Tegenlicht zou Tegenlicht niet zijn als men zich er zo gemakkelijk vanaf had gemaakt. Om het twintigjarig jubileum te vieren, heeft de redactie samen met ontwerpbureau Sudox en het Nationaal Instituut voor Beeld en Geluid het online ‘Archief van de Toekomst’ ontwikkeld. Dat gebruikt kunstmatige intelligentie en machine learning om de uitzendingen op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar te maken. Met gebruik van algoritmes voor beeld- en persoonsherkenning en spraak- en tekstanalyse zijn alle uitzendingen sinds 2002 omgezet in een dataset. Daarin kun je zoeken naar fragmenten, citaten en zelfs losse shots.

De op tijdlijn en thema’s gebaseerde website is bedoeld voor alle geïnteresseerden, zoals scholieren, docenten, onderzoekers, studenten, kunstenaars en ontwerpers. Zij kunnen zoeken, struinen, dwarsverbanden ontdekken en het materiaal zelf weer op hun eigen manier gebruiken, want zowel de technologie als het beeldmateriaal zijn helemaal open source.

algoritme

Het dynamische archief is ook de bron van de installatie die kunstenaar Richard Vijgen toont in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Daarin kijkt een zelflerende computer terug op de uitzendingen. Door met het algoritme te spelen krijgt de bezoeker een idee van de mogelijkheden, maar ook van de beperkingen van automatische beeldherkenning.

Hetzelfde neurale netwerk van Vijgen zorgde voor het beeld in het Tegenlicht Boek van de Toekomst. Want voor wie ook nog graag een pak papier in de hand houdt, heeft de wereldberoemde ontwerper Irma Boom een boek ontworpen. Met daarin gesprekken die voor de uitzendingen werden gevoerd met onder anderen Thomas Piketty, Kate Raworth en Elon Musk, en met ­speciaal voor het boek geschreven essays van auteurs als Marleen Stikker en Joris Luyendijk.

Het roemruchte verleden van ­Tegenlicht biedt op allerlei manieren een blik in de toekomst. Wat niet wil zeggen dat het een glazen bol is; lang niet alle denkbeelden en voorspellingen stroken met elkaar. Maar er is wel een goede kans dat de kijker van 2042 door het ­archief bladert en denkt: toen al?

VPRO Tegenlicht is vanaf maandag 24 januari tweewekelijks en afwisselend te zien om 22.15 uur en 20.20 uur op NPO 2

etalage

Dit interview is onderdeel van de wintereditie 2022 van de VPRO etalage. Lees verder door op een van onderstaande afbeeldingen te klikken.