‘Elke jongen kan situaties noemen waarin hij een druk voelt om zich als "echte man" te bewijzen en op dat moment dingen te doen die hij eigenlijk niet wil. Of juist kanten van zichzelf niet laat zien uit angst dat deze niet geaccepteerd zullen worden. Stereotype beelden van wat een "echte man" is, maken het moeilijk voor jongens om emoties te tonen, kwetsbaar te zijn en om gelijkwaardige relaties aan te gaan. Jongens hebben hierdoor het idee dat ze niet helemaal zichzelf mogen zijn.’
een veilige omgeving creëren voor jongens
Aan het woord is Karlijn de Blécourt, expert gender en preventie seksueel geweld bij kenniscentrum Rutgers. Zij legt uit dat stereotype beelden van mannelijkheid een negatieve impact hebben op het welzijn van jongens en op dat van hun omgeving, omdat die kunnen leiden tot onder meer (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, een negatieve houding ten aanzien van LHBTQIA+-personen en agressie.
Het belangrijkste wapen hiertegen is in gesprek gaan met elkaar. In 2015 haalden zij zeventig jongens uit verschillende provincies bij elkaar om in gesprek te gaan over wat zij mannelijkheid vinden en hoe zij omgaan met groepsdruk.
In de veilige omgeving die daarbij werd gecreëerd, durfden de jongens zich meer te uiten, zonder elkaar uit te lachen of belachelijk te maken. Op basis hiervan is 'LEFgozers' ontwikkeld, een serie workshops waarin jongerenwerkers en docenten leren hoe ze jongens kunnen helpen met negatieve groepsdruk om te gaan.
jongens moeten niet vergeten worden
'Het is belangrijk dat jongeren ondersteund worden in een positieve seksuele en relationele ontwikkeling,' vertelt De Blécourt. 'Bij preventie van seksueel geweld wordt vaak eerst gedacht aan het ondersteunen van meiden, wat misschien logisch is omdat zij de negatieve consequenties dragen. Het is ook goed dat zij ondersteund worden, maar de jongens moeten hierbij ook niet vergeten worden.'
Ze voegt eraan toe dat bij jongens de preventieve kracht zit en zij het ongewenste gedrag kunnen voorkomen, maar meiden niet.