Genderrollen zijn er om gebroken te worden

Jaike Reitsema , (3 minuten)

Vrouwen moeten koken en ballet is niet voor mannen? Gelukkig hebben we in Nederland deze ideeën al een tijdje achter ons gelaten, maar zijn we ook echt zo geëmancipeerd?

Stiekem schrikken we nog steeds als een vrouw geen kinderen wil, en krijgen Nederlandse mannen maar vijf dagen ouderschapsverlof. Deze documentaires, sketches en artikelen laten zien hoe vreemd sommige opgelegde genderrollen eigenlijk zijn. Zodat jij ze de volgende keer met volle vaart kunt doorbreken! 

tijd voor mannenemancipatie

Sunny Bergman (57 minuten)

Echte mannen zijn stoïcijns, huilen nooit en maken harde grappen. Kwetsbare emoties als angst en verdriet worden nog altijd gezien als vrouwelijk. Maar zijn we niet beter af zonder dit beeld? Sunny Bergman onderzoekt in Man Made wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn.

Bekijk de documentaire op NPO Start

Wat maakt een vrouw een vrouw?

Heleen Declerq (14 minuten)

Heleen Declerq droeg vroeger nooit bikinitopjes en had het liefst kort haar. Naarmate ze ouder werd, begon ze steeds meer het gevoel te krijgen dat ze niet vrouwelijk genoeg was, maar wat betekent het eigenlijk om vrouw te zijn? Voor deze documentaire ging ze met andere jongeren in gesprek over het concept vrouwelijkheid.

Bekijk deze documentaire op 2Doc.nl

wel homo, maar geen nicht

Willem Timmers & Tofik Dibi (26 minuten)

Je mag wel homo zijn, als je je maar niet te nichterig gedraagt. Zo voelen nog veel mensen zich over mannen die op andere mannen vallen. Tofik en Willem vallen ook vooral op mannen die gespierd, groot en vooral niet vrouwelijk zijn, en daar zijn ze niet de enige in. De angst om niet mannelijk genoeg te zijn heeft veel homo’s in zijn greep. Wat doet dat met homo’s die niet voldoen aan dat ideaalbeeld?

Bekijk deze documentaire op 2Doc.nl

de baarmoeder als publiek domein

Anne Vaandrager (10 min)

Vrouwen, die willen altijd kinderen toch? En als ze die niet wil, dan komen die moederlijke gevoelens vanzelf wel. En zo niet? Dan is er iets flink mis met haar. In deze surrealistische korte film moet een jonge vrouw naar ‘nesteltherapie’, want een vrouw zonder moedergevoelens is een gevaar voor de samenleving.

Bekijk deze korte film hier

zorgzame Vikingen

Joep van Osch (12 minuten)

Is dat echt alles? Zweedse mannen zijn enorm verbaasd als ze horen hoeveel dagen ouderschapsverlof Nederlandse mannen krijgen. De meeste Zweedse vaders blijven maandenlang bij hun kind, ze worden ook wel ‘lattepappa’s’ genoemd. Ze gaan naar papagroepen waar ze van alles leren over het vaderschap en hun harten kunnen luchten bij elkaar. Deze korte documentaire portretteert vier jonge Zweedse vaders, hoe ziet het leven van een lattepappa eruit?

Bekijk deze documentaire hier

geen hokjes meer

Tegenlicht, 45 minuten

'Beste dames en heren', je hoort het nog steeds overal – behalve bij de NS, waar ze sinds vorig jaar 'beste reizigers' omroepen. Nog voor je geboren bent, wordt je al in een hokje geplaatst: je bent een man of een vrouw. En wie geen man is, is vrouw, en andersom.

Maar er zijn genoeg mensen die niet in dat hokje passen of er niet in willen worden geduwd. Tegenlicht kijkt vooruit naar een toekomst waarin baby’s überhaupt niet als man of vrouw geregistreerd worden en iedereen mag kiezen, bevrijd van de strenge regels die de maatschappij handhaaft als het gaat om ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’

genderneutraal is niet makkelijk

Metropolis-longread

In het westen vinden we dat we heel geëmancipeerd zijn, maar zijn we dat ook echt vergeleken de rest van de wereld? Van Congo tot Nepal en van Pakistan tot Burkina Faso: de correspondenten van Metropolis gingen opzoek naar verrassende verhalen over mensen die ontsnapte aan klassieke genderverdelingen. In deze longread maak je bijvoorbeeld kennis met de 26-jarige Arobase, die in de Hoofdstad van Congo zijn geld verdient door zich als vrouw te verkleden.

meer feminisme in woord, beeld en daad