Wat helpt Indiase boeren die last hebben van het droge klimaat? Hoe beschermt Fiji delen van de Stille Oceaan? En hoe kan het TakaTaka-Zero project in Kenia bijdragen in het uitroeien van plastic? Verschillende lokale gemeenschappen wereldwijd ondernemen actie om klimaatproblemen aan te pakken.

Chrisha Sivakkolunthu

Het is Nationale Klimaatweek, de week die draait om klimaatverandering en bewustzijn. Speciaal voor dit thema lees je over acties wereldwijd, die zijn opgericht om klimaatproblemen aan te pakken of klimaatbewuster te leven. 

oceaanbeschermers in Fiji

Fiji heeft een hele eigen manier waarop zij de Stille Oceaan beschermen. Het geloofssysteem van de inheemse iTaukei is diep verbonden met de oceaan, en legt de verantwoordelijkheid bij mensen om hun natuurlijke hulpbronnen te koesteren en te beschermen.

Centraal hierin staat tabu - het Nederlandse woord 'taboe' stamt hiervan af. Tabu betekent dat een gebied voor een bepaalde periode als een “no-take zone” wordt aangewezen. Hierdoor wordt er tijd gegeven voor het herstel en verjonging van de biodiversiteit in een bepaald gebied. 

Mariene gebieden die worden beschermd zorgen voor het herstellen en behouden van de gezondheid van de oceaan, het bieden van voedselzekerheid en het ondersteunen van mogelijkheden voor ecotoerisme. 

 

 

het mariene gebied

Marien komt van het Latijnse mare of zee. Met het mariene gebied wordt het gebied tussen de kustwateren en de open zee bedoeld. 

meer over de stille oceaan?

Luister hier naar Bureau Buitenland over de strijd die er woedt in de Stille Oceaan tussen milieuorganisaties en mijnbouw. Bekijk in Klimaatjagers hoe wetenschappers steeds meer over Oceanië ontdekken en welke veranderingen er in Oceanië plaatsvinden. 

Indiase boeren bewaren water voor later

Soms regent het te veel, maar vaak is het juist te droog op het land van boerenfamilies in India. Je zou eigenlijk water willen opslaan voor later gebruik. Bhungroo (Gujarati-spreektaal voor stro of holle pijp) is een waterbeheersysteem dat precies dat doet: overtollige regenval ondergronds opslaan en omhoog pompen in droge periodes. 

Dit wordt gedaan door leidingen onder de grond te plaatsen, met een diameter van 10 tot 15 centimeter. Met dit systeem wordt maar liefst 40 miljoen liter regenwater opgeslagen en kan er voor zeven maanden lang water worden geleverd. 

Inmiddels is het systeem een wereldwijde erkende methode voor het besparen van regenwater. Zeventien Bhungroo-ontwerpen zijn beschikbaar voor het bedienen van gemeenschappen in verschillende landbouwgebieden in India. 

Naireeta Services is een sociale onderneming in India die vrouwen traint om Bhungroo te runnen en te monitoren. Door woestijnvorming in toom te houden helpt het initiatief vrouwen zich te weren tegen klimaatverandering en draagt het bij aan voedselzekerheid voor de Indiase boerenfamilies.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vier handige manieren om zelf gebruik te maken van regenwater in Nederland

In Nederland zijn er ook manieren om slim om te gaan met regenwater. Dit kan enorm veel schelen in waterverbuik.

  • de tuin besproeien met regenwater 
    Regenwater kun je eenvoudig opvangen met een regenton, die gekoppeld is aan je regenpijp. Als jouw regenpijp verbonden is met het riool wordt er wel geadviseerd om je ton te voorzien van een vulautomaat. 
    Met een grote tuin is het handig om meerdere regentonnen te plaatsen. Daarbij is het belangrijk om te je ton volledig leeg te laten lopen en af te dekken tijdens koude wintermaanden, zodat je ton niet kapot vriest in de winter. 
     
  • vervang tegels in de tuin voor groen
    Door te verminderen op verharding in de tuin, en meer groen of gras te plaatsen kan het water in de bodem wegzakken. Hierdoor wordt het riool minder belast.
     
  • waterreservoir aanschaffen 
    Met een regenwaterreservoir kan je regenwater opvangen en filteren. Dit kan via een regenwatertank of regenwaterzak. Een tank wordt in de tuin ingegraven. De kunstof zak is een goedkopere variant en eenvoudig om te installeren. 
     
  • groene daken 
    Door je platte daken te voorzien van sedum (een type vetplantje) kun je veel regenwater vasthouden, wat anders direct op je tegels of in het riool zou belanden. Je dak functioneert hierbij als een regenwaterbuffer en werkt ook nog eens isolerend.

meer dan 1 miljoen vrouwen kiezen in Australië voor een klimaatbewust huishouden 

De Australische organisatie 1 Million Women is in 2009 opgericht en inmiddels uitgegroeid tot de grootste vrouwen-milieuorganisatie van Australië. Ze hebben nu zelfs meer dan een miljoen leden.

Het doel van de organisatie is: een miljoen vrouwen ertoe brengen om door middel van kleine stappen in hun dagelijks leven en huishouden, energie te besparen. Door bijvoorbeeld afval of vervuiling te verminderen.

Het idee is dat als een miljoen vrouwen, die de meeste beslissingen maken over hun huishoudens, dit klimaatbewuster doen, er ook echte duurzame veranderingen kunnen komen. Volgens de oprichter van 1 Million Women, Nathalie Isaacs, kunnen kleine acties die door miljoenen en miljoenen worden gedaan, impact maken. 

 

 

 

het eerste duurzame energie-eiland ligt in Denemarken

Samsø is het eerste duurzame energie-eiland ter wereld. De gemeente van het eiland heeft namelijk haar energiesysteem volledig aangepast van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie

In 1997 nam de gemeente van Samsø de politieke beslissing om binnen tien jaar hét duurzame energie-eiland van Denemarken te worden. Om dit te realiseren voorzag het plan on- en offshore windturbines, werd stookolie vervangen voor biomassa en elektriciteit en kwamen er nieuwe stad-verwarmingsinstallaties en zonnepanelen. Ook werden er investeringen gedaan in energie-efficiëntie in huishoudens en elektrische voertuigen. 

Deze ontwikkelingen hebben het eiland enorme voordelen opgeleverd. Zo is de duurzaamheid van de gemeenschap op lange termijn verbeterd. En kwamen er extra inkomsten voor de gemeente en de burgers uit de projecten voor hernieuwbare energie. Dit had ook een positief effect op de werkgelegenheid. 

Samsø in 2011

het TakaTaka Zero-project in Kenia wil plasticvervuiling uitroeien 

In Kenia is het afvalbeheer grotendeels ongereguleerd, net zoals bij veel andere landen. Er wordt ongeveer 4000 ton afval geproduceerd in Nairobi, maar hiervan wordt slechts vijf tot tien procent gerecycled. Het TakaTaka Zero-project ('vuilnisproject' in Swahili) heeft tot doel het plastic probleem van Kenia bij de bron aan te pakken

Dit doen ze door inzamelaars te stimuleren om plastic afval rechtstreeks op te halen bij huishoudens en bedrijven rond Nairobi. Wanneer het afval is verzameld wordt het naar de centrale recyclingfaciliteit in de stad gebracht. 

Hier wordt het afval gewassen en gerecycled tot vlokken en pellets, die aan lokale plastic fabrikanten worden verkocht. In de toekomst wil TakaTaka Zero terugkoopcentra op afvallocaties realiseren. Hierdoor wordt afvalverwerking makkelijker gemaakt en kan de hoeveelheid ingezamelde plastic worden uitgebreid. 

Door het opzetten van deze infrastructuur voor de recycling van plastic en flexibele kunststoffen wil Kenia plasticvervuiling uitroeien. Dit verbetert zowel de levensomstandigheden in Kenia als de gezondheid van de mariene en terrestrische ecosystemen. 

juni 2018: afval is onderdeel van het landschap in Kibera (sloppenwijk in Kenia)