Het Nederlands record discuswerpen staat op naam van de achttienjarige Alida van Daalen. Ze heeft de pigmentziekte vitiligo, waardoor ze witte vlekken op haar huid heeft en ze de zon niet goed verdraagt. Op de middelbare school werd ze hiermee gepest, maar topsport gaf haar zelfvertrouwen. Haar droom is om goud te winnen op de Olympische Spelen en om zo een boegbeeld te zijn voor andere mensen met vitiligo.
Onze vrouwen gaan voor goud
Nederland doet het goed als sportland en dat is dankzij onze sportvrouwen. Sinds 2000 zijn dames verantwoordelijk voor de meeste gouden medailles. Daarom is het hoog tijd om wat meer te leren over deze topsporters en de vrouwen die de weg voor ze vrijmaakten.
vitiligo en discuswerpen
een elegante wedstrijd
Wist je dat... de eerste competitiesport die in Nederland georganiseerd werd voor vrouwen croquet was? Alleen elegante en harmonieuze sporten die je kon doen met korset en op hakken vond men geschikt voor vrouwen.
skaten als olympische sport
Op de aankomende Olympische Spelen in Tokio doet skateboarden voor het eerst mee als officiële sport. Roos Zwetsloot kreeg op haar achtste haar eerste skateboard en is sindsdien niet meer van de baan weg te slaan. Zelfs na een zware blessure en maanden van revalideren ging ze door. Inmiddels is ze weer fit en maakt ze kans om mee te doen aan de Spelen in Tokio.
onvruchtbaar van fietsen
Wist je dat... de bekende feminist Aletta Jacobs erg van fietsen hield? Ze is zelfs van Amsterdam naar Parijs gefietst. Extra bijzonder, omdat men in haar tijd vond dat fietsen niet voor vrouwen was. Fietsen zou vrouwen misschien wel onvruchtbaar maken... en straks wilden ze nog broeken aan ook.
watch out Dafne Schippers
Op vijftienjarige leeftijd rent sprinter Zoë Sedney harder dan Dafne Schippers op diezelfde leeftijd deed. Snelheid zit in haar bloed, haar oudere zus Naomi behoort al tot de sprinttop van Nederland. Tijdens haar tweede internationale toernooi loopt Zoë de snelste Nederlandse tijd ooit gelopen op de 100 meter horden, namelijk 13.27 seconden. Zoë gaat ongetwijfeld ver komen, maar eerst gaat haar focus naar haar vwo-examen.
deze drie jonge sportvrouwen hebben dezelfde droom: de Olympische Spelen in Tokio
De beloften volgt hen, en andere jonge sporters, tijdens alle ups en downs.
eerste vrouw met UEFA-diploma
De eerste vrouw in Nederland die het hoogste trainersdiploma haalde is Vera Pauw. Ze speelde 89 wedstrijden met het Nederlands Vrouwenelftal en werd daarna bondscoach. Ze stond aan de wieg van de Eredivisie voor vrouwen en wordt daarom ook wel gezien als de grondlegger van het Nederlands vrouwenvoetbal. In 2009 won ze de emancipatieprijs van het blad Opzij voor haar 'onvermoeibare inzet voor gelijke kansen voor meisjes en vrouwen, zowel in de sport als daarbuiten'.
voetballen met een lichtere bal
Heb jij ook weleens gehoord dat vrouwen met een lichtere bal spelen dan mannen? Dat is grote onzin. Deze leugen is verspreid door Sepp Blatter, die toentertijd president van FIFA was. Blatter vond ook dat de vrouwen maar in strakkere kleding moesten spelen om meer publiek te trekken.
Daphne Koster
'Je laat je toch niet kisten door een meisje?' Dat soort opmerkingen hoorde Daphne Koster vaker als ze aan het voetballen was. Ze begon in een team met alleen maar jongens. Maar ze groeide snel door, op haar zestiende ontving ze een uitnodiging voor het Nederlands Elftal en in 2007 speelde ze mee in de eerste Eredivisie voor vrouwen. 'Vrouwenvoetbal wordt nog steeds gezien als een amateursport, de organisatiestructuur van de KNVB is ingericht op mannenvoetbal,' zei ze in een interview met Het Parool.
De afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt in het vrouwenvoetbal. Geen geringe prestatie als je bedenkt dat voetbalbonden alles in het werk hebben gesteld om vrouwen van het veld te weren, schrijft Carolina Trujillo in dit artikel
brons met de glans van goud
De eerste vrouw van kleur die Olympische medailles won voor Nederland was zwemster Enith Brigitha. Ze haalde een keer zilver en vier keer brons. Ook al klinkt het misschien niet meteen zo, de bronzen medaille die ze haalde op de Olympische Spelen van 1972 was haar grootste prestatie. Ze nam het namelijk op tegen Oost-Duitse zwemmers die allemaal doping gebruikten, zo bleek later. Enith was een van de weinigen die weerstand kon bieden tegen de DDR-zwemmers.
moeder en wereldkampioen
Urenlang hebben de mannen van de schaatsbond gediscussieerd over het wel of niet toelaten van schaatser Atje Keulen-Deelstra. Ze was immers al over de 30 en had drie kinderen, dus moest ze niet thuis bij de kinderen zijn?
Uiteindelijk werd Keulen-Deelstra toegelaten en daar kreeg de bond geen spijt van. Op haar eerste WK werd ze meteen wereldkampioen. Bij haar afscheid werd Keulen-Deelstra benoemd tot erelid van de schaatsbond.
geschorst om je geslacht
Ooit gehoord van Foekje Dillema? Deze Friese atlete werd bekend om haar enorme sprintsnelheid, maar haar carrière was van korte duur. In 1950 werd ze levenslang geschorst nadat ze weigerde om mee te doen aan een seksetest.
Er gingen al langer geruchten rond dat Foekje een man was. Andere Tijden Sport onderzocht haar DNA en daar kwam uit dat Foekje intersekse was. Deze conditie zou geen invloed hebben gehad op haar renprestaties. In 2015 zijn alle geslachtstesten verboden, omdat het mensonterend zou zijn.
meer weten over deze iconische sportvrouwen?
Deze aflevering van Andere Tijden is geheel aan ze gewijd!
Heb je nog niet genoeg van onze sportvrouwen? Er is meer!
Atlete Sifan Hassan vluchtte in 2008 uit Ethiopië om in Nederland een bestaan op te bouwen. Ze kreeg een paar hardloopschoenen en is nu de grote favoriet voor goud op de 1500 meter in Rio de Janeiro. Holland Sport portretteerde deze topsporter.
Wilfried de Jong observeert Dafne Schippers als zij met haar coach Bart Bennema minutieus werkt aan haar snelheid. Kijk mee met Holland Sport.
Sanna Veerman is een gedisciplineerde turnster zoals bijna alle turnsters gedisciplineerd en gedreven zijn. Een powerhouse in de traditie van Olympisch kampioene Simone Biles. Krachtig en explosief. Volg haar op weg naar de Spelen met De beloften.
In de Noorse dramaserie Home Ground wordt de vrouwelijke coach van een mannenvoetbalteam voortdurend tegengewerkt. Het is fictie, maar veel vrouwelijke voetbaltrainers zullen zich er maar al te goed in herkennen. Lees meer in de VPRO Gids.
In het vrouwenschaatsen hebben ze een revolutie ontketend: Stien Kaiser, Ans Schut en Carry Geijssen. Alle drie wonnen ze goud op de Olympische Winterspelen. Andere Tijden Sport portretteerde 'De gouden schaatsmeisjes'.
De Joodse oud-kunstschaatser Burka wist dankzij het kunstrijden het concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog te overleven. Ze leverde Nederland als coach talloze wereldkampioenen en Olympische medaillewinnaars. Ontdek meer over deze bijzondere vrouw in deze aflevering van Andere Tijden Sport