Sanna traint 32 uur per week en gaat daarnaast naar school. Tijd om uit te gaan, zoals leeftijdgenootjes, is er amper. De focus ligt volledig bij haar sport. Zonder tegenzin overigens. 

Sanna is een powerhouse in de traditie van Olympisch kampioene Simone Biles. Ze is krachtig en explosief, vooral op de onderdelen paard én brug ongelijke leggers. Zwaaien, kiepen, vliegen, draaien om de  lengte-as en ze stáát. En soms ook niet. Dan valt ze. Of blesseert zich.

Sinds haar overstap naar de senioren kreeg ze met een paar akelige blessures te maken, maar ze knokte zich zoals zo vaak terug. De beloning volgde tijdens het NK van 2018 toen ze knap derde werd op de meerkamp en zilver won tijdens de toestelfinale op brug. En alhoewel Sanna uiteindelijk genoegen moest nemen met de rol van reserve, voelde haar selectie voor het WK in Doha eind vorig jaar als een enorme opsteker richting de Olympische Spelen.

Sanna weet wat haar te doen staat het komend jaar; een nóg betere turnster worden en de bondscoach overtuigen dat hij voor Tokyo niet om haar heen kan.     

Belofte ben je niet in een dag. Kijk mee met Sanna's weg naar de top.

van peutergym tot powerhouse: tijdlijn Sanna Veerman

ga direct naar:

multitalent Sanna

waterratje

Sanna Veerman wordt geboren in Volendam. Haar ouders Mirjam en Dick hebben dan al een zoontje van twee: Job. Sanna blijkt al snel aanleg voor bewegen te hebben. Zo haalt ze op haar vierde al haar C-diploma!

4 jaar: ouder-kindgym

Als vierjarig hummeltje begint ze met ouder-kindgym bij Gymvereniging Mauritius in Volendam. 'Daar ging je gewoon samen met je moeder als peuter wat spelletjes doen in de turnhal. Dat vond ik zo leuk, ik ben daar eigenlijk gewoon in doorgegroeid.'

'M'n moeder vroeg destijds al aan een andere ouder van een meisje dat in de selectie zat: "Jouw kind traint zoveel, hoe vind je dat?" Zij zei: "Let maar op, daar groei je wel in mee." Inmiddels turn ik ook dertig uur per week.'

'Schaatsen? Veel te koud!'

Sanna's talent valt al jong op op de turnvloer, maar ook in andere sporten blinkt ze uit. 'Ze ging weleens met haar opa schaatsen,' vertelt moeder Mirjam. 'Bij de schaatsclub wilden ze haar toen ook graag hebben.' 'Maar ik vond het veel te koud weet ik nog!' lacht Sanna.

6 jaar: 'Ik heb veel van Sarah geleerd'

Het wordt dus turnen, vanaf haar zesde staat spring-in-het-veld Sanna wekelijks op de turnvloer. Dat doet ze bij St. Mauritius in Volendam onder begeleiding van Sarah Klouwer. 'Zij heeft mij van kleins af aan tot aan mijn dertiende begeleid. Ik heb veel van haar geleerd. Ze was communicatief goed en ik heb fijn onder haar getraind.'

"Ik was altijd aan het dansen, zingen en buitenspelen."

ADHD

"Volgens mij waren mijn ouders trouwens blij dat ik op een sport ging. Ik was altijd aan het dansen, zingen en bewegen,' lacht Sanna. Moeder Mirjam: 'Volgens mij had ze wel een soort van ADHD of zo.'

zachte vloerbedekking

De woonkamer van buren Jaap (87) en An (81) is voor de kleine Sanna de perfecte oefenvloer. ‘Onze vloerbedekking was lekker zacht, dan kon ze goed nieuwe trucjes uitproberen,’ vertelt An. Zo oefent Sanna er altijd haar bananenhandstand en gebruikt ze de houten scheiding tussen het woon- en zitgedeelte als balk.

op bezoek bij Sanna's buren

Nog steeds eet Sanna elke week bij haar buren Jaap en An. Zonder hen is het halen van de turntop onmogelijk. Wij aten een keertje mee.

'Sanna kon écht niet stilzitten'

Van Halloween tot trucjes op de vloerbedekking: blader door Sanna's album vol jeugdfoto's met Sanna en haar buurvrouw An.

9 jaar: naar Turnz in Amsterdam

In 2011 maakt de Oosthuizense turnster met een groepje meiden als jong talentselectie de overstap naar Turnz in Amsterdam. 'Daar is een grotere zaal en kun je beter aan topsport doen.' Bij Turnz traint ze onder Claudia Werkhoven en Wolther Kooistra.

de tienerjaren

twaalf jaar en een parttime baan

In de turnsport maken jonge talenten al veel trainingsuren. Sanna hopt van selectie naar selectie en turnt op haar twaalfde al acht keer per week, 24 uur in totaal. Wat je op je twaalfde al moet doen om topturnster te worden? Sanna legt het zelf uit bij Bastanieuws:

in de schoolbanken

Om de trainingsuren te kunnen combineren met school, gaat Sanna naar de HAVO op het Calandlyceum in Amsterdam. Daar is ze LOOT-leerling. 'Dat betekent dat ik niet alle vakken hoef  te volgen, zoals CKV en gym, en tijdens school mag trainen als dat zo uitkomt.'

"Vliegen, reuzendraaien... Ik hang het liefst aan de brug."

klein meisje met een visie

Bij Turnz rijst Sanna's ster snel. Op haar twaalfde wordt ze voor het eerst Nederlands kampioen en op haar veertiende komt ze bij Jong Oranje. Doortje 'van 't kantoortje' bij Turnz ziet een enorme passie bij de dan veertienjarige Oosthuizense:  "Het is een klein meisje die een visie heeft, en alles opzij zet daarvoor."

Claudia, haar trainster, ziet de Spelen van Tokio in 2020 dan al als een realistisch doel. "Maar er kunnen niet altijd alleen maar winnaars zijn, dus je moet genieten van wat je doet, terwijl je het doet."

geen balletzwaan

'Sanna is geen balletzwaan,' vertelt moeder Mirjam. 'Het is meer een krachtturnster.' Die krachtturnster timmert flink aan de weg, maar het pad naar Oranje is lang. Luister naar wat haar moeder Mirjam hierover te vertellen heeft:

"Ik moet het hebben van een moeilijke oefening, een hoge D-score."

15 jaar: meedoen aan de EYOF

Op haar vijftiende is het zover: de powerhouse uit Oosthuizen mag mee naar het European Youth Olympic Festival (EYOF) in het Hongaarse Györ. De EYOF zijn de Olympische Spelen voor jonge sporters. Daar maak je kennis met alle tradities van de echte spelen. Als ze aankomt in het Olympisch dorp ligt er een verrassing op Sanna te wachten...

drie finales

Hoewel het pas haar tweede internationale toernooi is, plaatst de vijftienjarige Sanna zich voor maar liefst drie finales: de meerkamp-, brug- en sprongfinale. Op sprong wordt ze zelfs vijfde. Bekijk hier Sanna's vloeroefening in Györ. 

15 jaar: examentijd

'Ik doe gespreid examen voor de havo: in 2018 doe ik drie vakken en volgend jaar, in 2019, de drie overgebleven vakken. Ik ga vier lesuren per dag naar school.’

fanatieke opa

De beweeglijkheid zit in Sanna's genen. Zo geeft haar moeder Mirjam les in pilates en FreshBalance. 'Maar ik heb mijn fanatisme van opa hoor. Die wilde vroeger zo graag winnen met spelletjes, hij speelde altijd vals.' 

"Volgens mij waren mijn ouders blij dat ik op een sport ging. Ik was altijd aan het dansen, zingen en buitenspelen."

bijzondere turnpakjes

De turnpakjes die de meiden in de Nederlandse selectie dragen zijn speciaal. Wil je weten waarom? Bekijk de video!

2018

16 jaar: de overstap

2018 is voor Sanna het jaar van de overstap naar de senioren. Per 1 januari maakt ze dan ook deel uit van de nationale turnselectie. Dat betekent dat ze zichzelf in the picture moet turnen om aan grote toernooien zoals het EK en WK mee te mogen doen.

Dat Sanna op dit niveau is beland is bijzonder, want in de pubertijd verandert je lichaam drastisch en veel turnsters hangen hun leertjes in die periode aan de wilgen...

"Ik kon zes weken niet lopen, alleen krachtoefeningetjes voor m'n bovenlichaam doen."

kleine blessures, groot ongemak

Nadat Sanna twee keer haar middenhandsbeentje breekt, gaat het in het voorjaar van 2018 mis met de grote teen van haar rechtervoet: die breekt ze tijdens de training. Dat is een fikse domper, want Sanna wilde zich graag meten met de Nederlandse turntop en zich voor het eerst plaatsen voor een groot toernooi. Maar voorlopig bestaat haar trainingsarbeid uit veel rust en revalideren...

met brace op de evenwichtsbalk

Ga met zo’n enorme brace om je been maar eens op een evenwichtsbalk staan. Het goede nieuws is dat de weg omhoog is ingezet en Sanna inmiddels in de laatste fase van haar revalidatieproces zit. In het filmpje vertelt ze alles over haar hoofddoelen voor 2018, waaronder meedoen aan het NK in juni.

niet altijd makkelijk

toch naar het NK

Met veel doorzettingsvermogen en discipline weet de blonde turnster succesvol te revalideren. In juni staat ze daarom tegen de verwachting in tóch op het NK, waar ze knap derde wordt in de meerkamp en een tweede pek verovert in de toestelfinale brug. 

Sanna haar prestaties blijven ook bij bondscoach Gerben Wiersma niet onopgemerkt. 'Ik ben na het NK bij de voorselectie voor het EK gekomen, de uiteindelijke selectie heb ik helaas net niet gehaald. Maar daarna ben ik wel uitgenodigd voor de trajectselectie richting het WK in Doha eind oktober.'

vriendinnen en uitgaan

speciale band

'Mijn beste vriendinnen zitten ook op turnen en ik ga ook met ze naar een speciale LOOT-school. Je krijgt wel een speciale band omdat je elkaar zo vaak ziet.' Tijd voor uitgaan is er niet door het strakke trainingsschema. 'Maar ik mis het eigenlijk nooit. Uitgaan kan ik mijn hele leven nog en ik kan niet mijn hele leven nog turnen. Het voelt niet echt als een offer.'

Hard work pays off

Na een succesvol NK, een zomer vol trainingsuren en veel schaaf- en slijpwerk aan haar oefeningen mag Sanna in oktober mee naar het WK in Doha, Qatar. De selectie bestaat uit zes meiden, uit wie er aldaar vijf turnsters gekozen worden die in actie komen.

"Kirsten en ik wisten dat het tussen ons zou gaan."

op de vloer of de reservebank?

Op het laatste moment krijgt het turntalent uit Oosthuizen toch een kleine tegenvaller te verwerken: bondscoach Gerben Wiersma zet Sanna op de reservebank in Doha. Waarom? Bekijk de video:

de rol van een reserve

Je komt dan wel niet in actie tijdens de wedstrijden, een WK meemaken vanaf de zijlijn is ook een waardevolle ervaring. 'Als reserve mag je met veel dingen gewoon meedoen, zoals het hele trainingsprogramma en de podiumtraining.'

Het is daarnaast leerzaam om de sfeer en routine van zo'n groot toernooi te proeven als jonge turnster. Ondanks de domper laat Sanna het hoofd niet hangen en helpt ze de andere vijf turnsters in Doha waar ze kan:

elk nadeel heb z'n voordeel

En terwijl de andere meiden finales turnen, heb je als reserve nog even tijd om cultuur te snuiven in de woestijnen rondom Doha.

2019

een vloeroefening op maat

Na het overgangsjaar dat 2018 was, staat 2019 in het teken van de finetuning. 'Mijn oefeningen moeten nog netter, nog moeilijker.' Met een choreograaf van So You Think You Can Dance werkt Sanna aan een nieuwe vloeroefening met veel sprongelementen, haar specialiteit. Die mag ze tijdens de American Cup in North Carolina laten zien:

Voor de rubriek Kijken werd Sanna door de VPRO Gids aan de tand gevoeld over haar kijkgedrag. 'Ik kijk graag naar La casa de papel. Het liedje 'Bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao' vind ik zó leuk, ik heb het zelfs gekozen als liedje bij m'n nieuwe vloeroefening!'

Lees het hele interview met Sanna

wat als je het niet haalt?

Al van kleins af aan staat Sanna dag en nacht in de turnhal en geeft ze alles om de Olympische Spelen te halen. Maar wat als je het niet haalt? 'Toevallig vroeg iemand dat laatst aan mij, wat als je het niet haalt?'

turnen op het EK

Maar gelukkig is dat nog even niet aan de orde. Het EK-traject is inmiddels alweer ingezet en deze keer behoort Sanna wél tot de gelukkigen. Samen met Eythora Thorsdottir en Tisha Volleman vormt ze het team dat in april uitkomt op het EK in het Poolse Szczecin. 

"Mensen zeiden vroeger: 'ze piekt nu, maar als ze senior is dan is dat geweest'."

op naar Tokyo

Na het EK gaat Sanna's vizier op haar hoofddoel: de Olympische Spelen van Tokyo 2020. Daarvoor is het WK dat in oktober in Stuttgart plaatsvindt een belangrijk kwalificatiemoment. Tot dan geldt: slijpen en schaven aan haar oefeningen om zo hoog mogelijke uitgangswaardes te kunnen turnen tijdens wedstrijden, en vooral veel ervaring opdoen in het internationale veld vol volwassen topturnsters! 

meer van Sanna ( 1 t/m 9 van 16 )

alle artikelen over Sanna

Sanna in de media

Niet alleen wij, maar ook andere media houden de beloften goed in de gaten. Lees wat er over Sanna gezegd en geschreven wordt.