het beste van 2013

In april 2013 ging het vernieuwde vpro.nl live. Redactionele curatie wordt het devies: speciale filmreeksen, interviews met makers en reportages vanaf de Dutch Design Week - wij kijken terug op een heel tof jaar.

meest bezocht

Maar wat vond u? Welke pagina's werden het meest bekeken?

10. Beatrice de Graaf. De 'rebelse' hoogleraar Conflict & Veiligheid is een autoriteit op het gebied van gevaarlijke vrouwen. Ze wist niet alleen waar ze het over had, maar bracht dat ook met verve over.

8. Het alfabet. Internet is een grote chaos, en u bent op zoek naar een heldere gids. Geen probleem, ook dat bieden wij. In de A-Z vindt u een overzicht van alle (huidige) programma's en projecten van de vpro.

7. Hans Teeuwen. Love him or loathe him - iedereen keek uit naar de eerste zomergast van 2013. Onlangs kwam zijn Zomergastenoptreden weer in opspraak op Twitter. Want wat zei Teeuwen ook alweer over Serious Request?

5. De televisiegids. Is er weer eens niets op internet? Dan zet u toch lekker de tv aan. Maar als geïnformeerde kijker, wilt u zich eerst eens oriënteren op het televisie-aanbod. En dat doet u dan weer op internet.

4. Zomergasten. Het ging natuurlijk niet alleen om Hans Teeuwen, Daan Roosegaarde en Beatrice de Graaff - de kritische vprokijker wil alles weten over Zomergasten. Dat kon hier.

1. En op de eerste plaats... VPRO.NL! Een complete verrassing. We zijn ontzettend vereerd dat u van alle fragmenten, artikelen en extra's toch het liefst op onze Home klikt. Onze dank gaat uit naar de geniale websitebouwers, het voltallige werknemersbestand en natuurlijk u, als vaste bezoeker, die onze dagelijkse bezigheden op waarde weet te schatten. VPRO.nl, uw thuisbasis voor alles.

wat vonden wij?

Tot zover de populaire dingen. Maar wat zagen wij zelf als onze ultieme hoogtepunten van 2013? De redactie tipt:

nikki dekker

1. Zwemmen als een Pro met de VPRO.
Er zijn van die mensen die het niet kunnen nalaten andermans taalgebruik te verbeteren en zout op elke grammaticale misstap leggen. Zo gedraag ik me wanneer het om zwemmen gaat. Tijdens de zomerserie had ik dan ook één doel: mensen behoorlijk leren zwemmen. We trokken naar het Brediusbad in Amsterdam en vroegen een zwemleraar alles nog één keer goed voor te doen: schoolslag, borstcrawl, rugcrawl en vlinderslag. Goed opletten, want aanstaande zomer wil ik geen doelloos geflapper meer zien.

2. LeesMEI.
Al vier jaar lang organiseert Hans Heessen op Hemelvaartsdag een marathonleesronde van Herman Gorters ellenlange gedicht Mei. 101 pagina's worden verdeeld over 101 lezers, die vanaf de idyllische RoodNoot-boerderij zich mee laten slepen in de wereld van de oude bard. Dit jaar streamden we het evenement live op vpro.nl, en verdubbelden daarmee het aantal (mee)lezers en luisteraars. Een overwinning voor de literatuur.

3. Seks bij de VPRO.
Seks verkoopt. Dat weet iedereen. De billen van Carice staan al het hele jaar op nummer 1. Wanneer de VPRO zich over vrijpartijen buigt, gebeurt dat net even kritischer, eigenzinniger en vernieuwender dan u gewend bent. Op de derde plaats dan ook een drie-eenheid van seksverhalen: de seksweek van De Avonden, die we op vpro.nl lekker doorzetten, de #sletvrees-documentaire (en uitstekende campagne) van Sunny Bergman, en de nieuwe film van Tim den Besten en Nicolaas Veul: Een man weet niet wat hij mist. Van tevoren luid bekritiseerd ("Ik zeg m'n abonnement op!"), na afloop geliefd en bejubeld. Heerlijk.

leonieke verhoog

1. De dag van de lancering van vpro.nl
Op 10 april 2013 werd de huidige vpro.nl gelanceerd. Die dag kan niet meer stuk, want sindsdien voeren we een redactioneel gidsend format op vpro.nl, waarbij er dagelijks strak wordt gekozen op kwaliteit, waar we schaarste creëeren voor de VPRO achterban op internet, waar er heel veel mooie items worden gemaakt en getipt. Via de VPRO FacebookTwitter en de VPRO Nieuwsbrief verwelkomen we dagelijks tienduizenden fijnproevers op vpro.nl. 

2. VPROTV
Feestelijke videoplaylists, waarbij wekelijks de leukste on demand video's op een rijtje worden gezet op vpro.nl/tv: van uitgebreide reportages vanaf de Dutch Design Week tot een messcherpe analyse van de Snijtafel, van kersvers talent dat voor de online dramaserie 'Zes Dates' een podium krijgt, tot een hele groep nieuwe makers van Dorst die zich buigt over privacy, van een trainingspak editie met gabbers, tot een hartverwarmende kerstspecial aan elkaar gepraat door presentatietalent Tim den Besten.

3. vpro.nl op pad
Van Jaap Boots in de USA tot een diepte-interview met de stemmen van Buurman en Buurman, de making of van de animatiefilm Munya in mij, Britta Hosman over beroemde Broers & Zussen en wat te denken van Midas Dekkers en René Groothof die terugblikken op Max Laadvermogen: prachtige interviews met en door VPRO makers.

jonathan maas

1. Onrust
Eind jaren 80/begin jaren 90 had de VPRO op tv een jongerenprogramma, getiteld Onrust. Met cutting edge muziek en undergroundstromingen. Omdat het dit jaar 25 jaar geleden was dat de eerste uitzending op tv was, zochten we met de oude Onrustmaker Bram van Splunteren de helden van toen op: rapper Def P., housepionier Eddy de Clercq en fotografe Patricia Steur. Persoonlijk hoogtepunt: het gesprek met Eddy, een tomeloos gepassioneerde muziekfreak, die zijn house dj-carriere aan de wilgen hing omdat de scene hem te commercieel werd, en nu de muzikale archieven van Zuid-Afrika aan het ontsluiten is met zijn kwela jazz-compilaties en zijn weblog Soul Safari. Een gesprek dat zo interessant was dat we te veel mooi materiaal weg moesten gooien om aan onze oorspronkelijke 7 minuten montage vast te houden, zodat we besloten de echte liefhebber te trakteren op een XL-versie. Binnenkort is Eddy te gast bij Vrije Geluiden!

2. Zomerserie Werelderfgoed
Bijna niets is zo leuk als reizen voor je (journalistieke) werk. Iedereen mogen spreken, van burgemeesters en ministers tot lokale artiesten en kroegbazen, je ongeremd verwonderen en daarna alles opschrijven - de krenten uit de pap vissen. De vpro is een van de weinige plekken waar dat nog kan, die nog consequent investeert in mooie, lange verhalen en probeert de wereld te begrijpen. Hebben Europese landen in crisis - of wanneer ze uit een conflictsituatie komen - iets aan hun culturele erfgoed? En zo ja, wat en hoe? Dat mochten we onderzoeken voor de VPRO Gids-zomerserie, waarvoor ik zelf naar Cyprus reisde. Daar ondervond ik hoe de all inclusive-hype zodanig de lokale markt verstiert dat dit land, dat het toch echt van toerisme moet hebben nu de bancaire sector is ingestort, er nooit bovenop zal komen als het zo doorgaat.

3. Dutch Design Week
Een week lang inspirerende jonge designers portretteren die de nieuwe wereld vormgeven; niet zozeer gefocust op nieuwe objecten zoals tafels of stoelen, maar bezig met het zoeken naar nieuwe materialen, toepassingen en infrastructuren - stuff waarmee je de wereld een beetje beter kan maken. Hoe leuk kan je werk dan zijn? (Antwoord: heel erg leuk.) Hopelijk in 2014 veel meer van dit.

hugo blom

1. Zes Dates
Topdrama voor bijna 0 euro. In de Vrijplaats van VPROTV vinden de makers van de online dramaserie 'Zes Dates' een podium. 

2. Cannes
Glamour met inhoud, Cinema.nl heeft dit jaar met zijn Cannes Reports bewezen dat het kan!

3. Dag 1 van vpro.nl
Behoeft geen commentaar, vanaf dag 1 zat vpro.nl goed in elkaar.