Aan veel dingen kan je merken dat de toekomst nu toch echt is begonnen. Bijvoorbeeld als je een foto wil maken met je telefoon en schrikt van je eigen hoofd op het scherm: de selfieschrik is een typische toekomstgerelateerde kwaal. Maar het blijkt ook uit hele andere dingen. Uit grote zoals de nederzetting op Mars die in 2025 een feit moet zijn. Uit kleine zoals de opkomst van biologische bouwmarkten waarvan er in Nederland ineens al dertien zijn. Maar de toekomst blijkt vooral ook uit het verleden, dat volgens wetenschappers steeds verder achter ons komt te liggen.
Dat de toekomst geen kwestie van tijd meer is bleek wel uit de aankondiging die Google afgelopen week deed. In 2016 lanceert het de nieuwe functie Google Jokes. Een dienst die grappen kan uitleggen, en goede van slechte grappen kan onderscheiden op basis van een gigantische ‘joke-a-base’, een database van grappen. De Nederlandse naam wordt naar alle waarschijnlijkheid Google Grapjes. De dienst richt zich op professionals, maar ook op mensen die zo nu een dan in hun vrije tijd een grapje maken of ontvangen. Volgens Google zijn de mogelijkheden eindeloos; het zal binnen enkele jaren zelfs mogelijk zijn om de kleur van een grapje te bepalen, grapjes uit teksten te filteren, of om een grapje terug te lezen dat je oom op je verjaardag drie jaar geleden maakte. In de taal van je keuze natuurlijk.
Dat is allemaal nogal wat. Natuurlijk is er naast lof en nieuwsgierigheid ook kritiek op Google Jokes: klassieke grappenmakers zijn bang dat de grap wordt gereduceerd tot een wiskundige berekening, dat de menselijkheid verdwijnt. Privacywaakhonden waarschuwen ervoor dat we niet in een wereld moeten willen leven waarin iedere kwinkslag online staat.
Ik denk dat we niet bang moeten zijn voor dit soort ontwikkelingen. Dit zijn de snufjes waarvan we ons over een tijdje niet meer kunnen herinneren dat we het ooit zonder deden.
Wat naast Google Jokes wat mij betreft pas echt nieuws is, is de aankondiging van wat daarna - in 2017 - het grote nieuwe ding van Google moet worden: de TranenTracker, een app voor Iphone en Android waarmee je kan zien wie er in je omgeving aan het huilen is zodat je ze kan troosten.
Kon de toekomst maar voor altijd blijven.