Ook andere Oekraïense oligarchen spelen het spel: hoe-mijn-imperium-het-beste-door-de-crisis-te-loodsen. Oligarch Sergej Taroeta, een bekende van Achmetov, werd gouverneur van de regio Donetsk. De regering benoemde Igor Kolomojski, mede-eigenaar van de grootste Oekraïense bank, tot gouverneur van de oosterse regio Dnjepropetrovsk. De oligarchen en de regering hebben hetzelfde doel: een stabiel en verenigd Oekraïne. Dat is beter voor de economie.
De hoofdstad Kiev behoort tot een ander rijk, dat van presidentskandidaat en 'chocoladekoning' Petro Porosjenko die het opneemt tegen oud-premier en oligarch Joelia Timosjenko. Onder het merk Roshen voorziet hij Oekraïne van snoep en de beroemde Kievse taart: luchtig met chocolade, hazelnoot en room.
Hét uithangbord is zijn winkel op de Kresjtsjatik, de hoofdstraat van Kiev. Een walhalla voor kinderen met twee verdiepingen snoep, taart en chocolade. In de etalage worden met loopbanden, lichtjes en meters zogenaamd oranje snoepjes gefabriceerd. Achter andere ramen staan Oekraïense kerken afgebeeld. Uit luidsprekers klinkt over de stoep speelse muziek.
Moskou boycot sinds vorig jaar de import van zijn snoep. Want Porosjenko, met een geschat vermogen van bijna een miljard euro, steunde de pro-Oekraïense demonstranten. Uit zijn winkel klinkt Ode an die Freude, het Europese volkslied.
De pro-Russische demonstranten luisteren liever naar het Russische volkslied. Volgens hen zijn de oligarchen alleen maar bezig om hun eigen hachje te redden. Zij hopen op Poetin, die volgens zijn belastingaangifte rondkomt van een salaris van zeventigduizend euro per jaar. Hoe hij daarvan zijn collectie horloges kan financieren, is overigens een raadsel - stiekem zou Poetin wel eens de rijkste man ter wereld kunnen zijn.