De regering van Oekraïne zit in diepe crisis en koos begin dit jaar voor financiële steun van Rusland, terwijl de oppositie en grote delen van het volk wilden dat Kiev aansluiting zou zoeken bij Europa. Wekenlang gingen zij de straat op, tientallen doden en gewonden vielen daarbij. Op 21 februari kwam daar een einde aan door bemiddeling van de ministers van Buitenlandse Zaken van Polen, Duitsland en Frankrijk en de Russische ombudsman. Er kwam een overeenkomst tussen president Janoekovitsj en de oppositie.
Kort daarna zegde het Oekraïense parlement het vertrouwen op in Janoekovitsj. Het geloofde niet dat hij zich aan de afspraken zou houden. Janoekovitsj stapte op, Aleksandr Toertsjinov werd aangewezen als interim-leider van het land. De interim-regering werd gevormd op 27 februari, met Arseniy Jatsenjoek als premier. De internationale gemeenschap steunde deze zet, maar Rusland niet. Volgens Moskou waren de maatregelen bedreigend voor de Russische minderheid.
Vanaf toen werd de situatie steeds meer gespannen op de Krim. Een militaire oefening aan de Oekraïense grens door het Russische leger versterkte de onrust. Volgens de Russische minister van Defensie stond die oefening los van de ontwikkelingen in Oekraïne en stond die al weken op de planning. Maar het optreden zorgde wel voor onrust bij zowel de Oekraïense machthebbers als andere internationale partners. Op dinsdag 4 maart heeft Poetin deze militairen naar huis terug geroepen.
Op de Krim escaleerde de situatie. Vanaf 27 februari bezetten ongeïdentificeerde gewapende groepen verschillende toegangswegen, overheidsgebouwen en vliegvelden. Het parlement van de Krim schreef voor 30 maart a.s. een referendum uit over afscheiding van Oekraïne en de op 27 februari vooruitgeschoven premier van de Krim, Sergey Aksyonov (niet te verwarren met Sergei Aksenov !), verzocht Rusland de belangen van de Russische meerderheid op het schiereiland te verdedigen. Op verzoek van president Poetin gaf de Russische Federatieraad op 1 maart toestemming voor militaire actie als de president dit nodig zou vinden.