Volgens Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, bestaan er eigenlijk drie verschillende Noord-Korea's. Het eerste is het fictieve Noord-Korea van de propaganda. Het tweede is het Noord-Korea zoals Noord-Koreanen het zelf beleven. En het derde is het bevooroordeelde beeld dat in het Westen over Noord-Korea heerst.
Noord-Korea
Noord Korea kan rekenen op veel belangstelling uit de media. Toch is het lastig om een goed beeld van het gesloten land te krijgen. Westerse media smullen van alle mythes en clichés rondom de Kim-dynastie. Om onafhankelijker te zijn van zulke beelden en om anoniem te kunnen werken, biedt de radio uitkomst.
Nooit Meer Slapen: Noord-Koreaanse propaganda
Twee personen die bijzonder gefascineerd zijn door Noord-Koreaanse propaganda, zijn postzegelhandelaar Willem van der Bijl en fotograaf Eddo Hartmann. Wanneer je de verzameling propagandaposters van Van der Bijl bekijkt, begrijp je stiekem ook wel waar zijn passie vandaan komt. Eddo Hartmann bezocht Pyongyang en registreerde de snelle opbouw van een socialistische hoofdstad. In onderstaande aflevering van Nooit Meer Slapen spreekt hij over zijn werk.
Bureau Buitenland: vlucht uit kamp 14
Uitzonderlijk is het verhaal van Shin Dong Hyuk, voor zover bekend de enige persoon die het ooit lukte om uit een Noord-Koreaans strafkamp naar het Westen te vluchten. De Amerikaanse journalist Blaine Harden schreef hierover, in samenwerking met Shin, het boek 'Vlucht uit kamp 14'. Rik Delhaas maakte op zijn beurt een radiobewerking van dit boek voor Bureau Buitenland.
vpro radiodoc: terug in Noord-Korea
De muziek van Konrad Boehmer, een bekende Nederlandse componist, is populair in Noord-Korea. Hij bezoekt het land twee keer. Programmamaker Guido Spring gaat tijdens zijn tweede bezoek, in 2007, mee. Samen maken zij de radiodocumentaire Terug in Noord-Korea.