De komende zomer onderzoeken we de gevolgen van hittegolven op onze samenleving. Zijn er bijvoorbeeld verschillen tussen (sociale) huurhuizen en koophuizen? En hoe goed zijn we in Nederland eigenlijk voorbereid op onze steeds warmere zomers? Thermo-staat komt tot stand door een hechte samenwerking tussen wetenschappers, burgers en journalisten.

In 2050 hebben we twee tot drie keer zoveel tropische dagen als nu

Ons klimaat verandert snel en daarmee neemt ook de kans op hittegolven toe. Hitte die samenklontert boven Nederlandse steden. In een stad als Utrecht kan het al snel 8 graden warmer worden dan op het platteland. Maar daar houdt onze kennis eigenlijk op. Hittecijfers zijn er op het niveau van steden en zelfs wijken, maar hoe onleefbaar heet het wordt in Nederlandse woningen weten we simpelweg niet.

Van een tropische dag spreek je als het kwik boven de 30 graden uitkomt. Dat zulke hoge temperaturen gezondheidsrisico's met zich meebrengen is bekend: kwetsbare groepen lopen grotere kans op overlijden, sommige medicijnen werken minder goed en mensen slapen slechter. Door te meten in en rond woningen willen onderzoekers te weten komen hoe die effecten verdeeld zijn. En: Bereiden gemeenten en woningeigenaren zich genoeg voor op de snikhete zomers van de toekomst?

Thermometers en lekker isoleren

Waag FutureLab heeft voor Thermo-staat sensoren ontwikkeld die de temperatuur en luchtvochtigheid in een ruimte binnenshuis kunnen meten. We hebben honderd van zulke sensoren-pakketjes in huizen geplaatst, waarbij er in elk huis in drie afzonderlijke ruimtes gemeten wordt.

Het grootste deel van die sensoren hangt in twee nieuwbouw-appartementencomplexen in IJmuiden. Deze complexen, die een combinatie zijn van koop- en sociale huurhuizen, zijn enorm goed geïsoleerd. Superfijn in de winter, maar zeker tijdens hittegolven kan de hitte in zulke goed geïsoleerde huizen hoog oplopen: ook dan houden deze woningen de warmte juist vast.