Daarbij komt nog dat de buitenomgeving slechts één deel van het probleem is. Een lommerrijke buurt met fonteinen en waterpartijen biedt verkoeling, maar verandert niets aan de temperatuur op de plekken waar mensen wonen, slapen en inmiddels ook veel werken.
Om het hitterisico op het binnenklimaat van woningen te verminderen gebeurt nog vrij weinig, concludeert het Klimaatverbond in 2021 op basis van een enquête onder 155 gemeentes. Ambtenaren zien wel dat de aanpak van hitte in woningen gezamenlijk met andere partijen zou moeten worden aangepakt, maar het schort aan tijd, middelen en aansturing om dat van dan de grond te krijgen. Woningcorporaties, verantwoordelijk voor zo’n 2,3 miljoen Nederlandse woningen, zijn evenmin bezig om hun woningvoorraad hittebesteding te maken.
Sterker nog, soms dagen bewoners woningcorporaties voor de rechter, omdat hun huizen ondraaglijk heet worden, én blijven. In een aantal zaken kregen die bewoners, met onleefbaar warme huizen, gelijk van de rechter. Zo oordeelde de rechtbank van Amsterdam in 2019 dat er bij té hete huurwoningen (frequent hoger dan 35 graden) van Ymere in Amsterdam sprake is van een gebrek. Diverse rechtszaken volgden. Kantonrechters en de Huurcommissie handhaven momenteel als norm dat huurder beroep kunnen doen op een tijdelijke huurverlaging, wanneer de temperatuur in een woning meer dan 300 uur per jaar 26,5 graden of warmer is. Er moet dan wel een erkend bureau worden ingeschakeld om dit aan te tonen. Dit verhoogt de drempel voor huurders om naar de rechter of Huurcommissie te stappen aanzienlijk.
Bij nieuwbouwwoningen geldt sinds januari 2021 de eis TO-juli (Temperatuur Overschrijding juli), als onderdeel van een groter energieprestatie-plan voor woningen. De TO-juli norm betreft een indicatiegetal waarmee het risico op temperatuuroverschrijding wordt bepaald. Het bouwplan wordt op basis van dit getal aangepast, zodat er wel aan de norm voldaan wordt. TO-juli is overigens geen garantie dat de temperaturen in huis niet te hoog worden.